Volledig scherm
Honderden klanten namen af van drugsdealer ‘Max’. © ANP XTRA

Utrechtse drugsdealer ‘Max’ moet, tot verbazing advocaat, terug de cel in

De 28-jarige  Yassine H. uit Utrecht is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Ook kreeg hij een half jaar voorwaardelijk cel voor handel in harddrugs. De rechtbank vindt bewezen dat hij vier jaar lang vooral in de polder rond Utrecht drugs leverde aan vaste klanten.

Het Openbaar Ministerie ziet de Utrechter als hoofdverdachte in de zaak die zich voornamelijk afspeelde in de polder: Lopik, Vianen, Harmelen, Kamerik, Montfoort. Daar werd onder schuilnaam ‘Max’ vrijwel dagelijks drugs geleverd op bestelling aan honderden vaste afnemers. Die afnemers zaten ook in Utrecht, Woerden, IJsselstein en Gouda.

Eis

Tegen de man werd 6 jaar en 11 maanden celstraf geëist, even lang als de tijd dat H. zou hebben gedeald in coke. Maar zo’n lange periode vindt de rechtbank niet bewezen. Advocaat Michiel Lamers is verbaasd over de hoogte van de straf voor zijn cliënt en stelt dat de rechtbank een voornaam deel van de veroordeling ophangt aan twee getuigenverklaringen. Lamers ging ervan uit dat zijn cliënt niet terug zou hoeven naar de gevangenis. Met dit vonnis moet hij alsnog terug de cel in voor meer dan een jaar. ,,We gaan het vonnis eerst nader bestuderen en bepalen daarna of hoger beroep wordt ingesteld.’’

Dat hij cocaïne leverde, daar draaide H. tijdens de behandeling van zijn zaak twee weken gelden niet omheen. Maar hij zou slechts ‘een loopjongen’ zijn geweest in opdracht van een niet nader genoemde grote vis. Maar zelf hield hij het op ‘enkele maanden’ dealen tussen november 2017 en april vorig jaar. Klanten zochten vooral via sms contact met het nummer, dat hij zou hebben overgenomen van een kennis. Bij een politieactie werd hij op 5 april vorig jaar gearresteerd. Hierbij werd ook bijna een kilo softdrugs gevonden. 

Tonnen verdiend

Volgens het OM verdiende H. afgelopen jaren tonnen aan de drugshandel, hierover volgt nog een rechtszaak. De rechtbank stelt dat op basis van het dossier aanknopingspunten te vinden zijn dat Yassine ook voor 2014 al drugs verkocht. ,,Maar dat is niet wettig en overtuigend te bewijzen. Wel staat het voor de rechtbank vast dat de man deel uitmaakte van een dealergroep, waardoor hij ook wordt veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie.’’

Uit een rapport van de reclassering blijkt dat Yassine inmiddels een opleiding volgt en een baan heeft. De reclassering adviseerde de rechtbank om een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht