Gemeenten in Utrecht zijn op zoek naar particuliere kamers voor jongeren die een jeugdinstelling verlaten en niet zelfstandig of thuis kunnen wonen.
Volledig scherm
Gemeenten in Utrecht zijn op zoek naar particuliere kamers voor jongeren die een jeugdinstelling verlaten en niet zelfstandig of thuis kunnen wonen. © ROBIN UTRECHT

Utrechtse gemeenten zoeken kamers voor verlaters van jeugdhulpinstellingen

De gemeenten De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Zeist, Bunnik en Wijk bij Duurstede starten op 17 april een zoektocht naar ‘kamers met aandacht’: kamers voor jongeren die een jeugdhulpinstelling verlaten en niet zelfstandig of thuis kunnen wonen. 

De gemeenten gaan samen met de jeugdhulpaanbieders op zoek naar te huren kamers in de particuliere sector. Dat mag van alles zijn: een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of ouder echtpaar thuis of in een studentenhuis. 

Als er een geschikte woonruimte is gevonden, krijgt de jongere begeleiding van de jeugdhulpverlener. Met het beetje persoonlijke aandacht uit de woonomgeving kan hij of zij een netwerk opbouwen om op terug te vallen. Als geen of weinig persoonlijke aandacht vanuit de omgeving mogelijk is, wijst de jeugdhulpverlener een buurtvriend aan bij wie de jongere terechtkan. 

Een van de voorwaarden voor een ‘kamer met aandacht’ is dat de verhuurder de kamer voor minimaal een jaar aan de jongere verhuurt. Ook mag de huurprijs niet hoger zijn dan het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert. 

Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht