Volledig scherm
. © AD

Utrechtse gemeenteraad laat onderzoek doen naar financiën Uithoflijn

UpdateDe Utrechtse gemeenteraad laat onafhankelijk onderzoek doen naar de kostenoverschrijding en de financiële afspraken rond de aanleg van de Uithoflijn. Ook wil de raad dat de rekenkamer uitgebreid onderzoekt hoe het zo mis heeft kunnen gaan met de tramlijn. 

De gemeenteraadsvergadering stond tijdens een spoeddebat vandaag voor een groot deel in het teken van het 'gerommel' met de Uithoflijn. Oppositiepartijen PvdA en Stadsbelang Utrecht dienden een motie van afkeuring in tegen het college van burgemeester en wethouders, maar die moties haalden geen meerderheid. 

Ook oppositiepartij CDA was ongemeen kritisch. Volgens fractievoorzitter Sander van Waveren kijken de fracties van D66 en GroenLinks niet voldoende kritisch naar het optreden van hun eigen wethouders. Mede daarom denkt Van Waveren dat een spoeddebat weinig zin heeft en slechts 'een fijne uitlaatklep is voor het collectieve chagrijn'.

Uit verslagen en documenten, die tot nog toe over de Uithoflijn zijn geopenbaard, komt volgens CDA-leider Sander van Waveren een beeld naar voren 'van een stuurgroep (waar bestuurders inzitten) die nauwelijks stuurde'. „Dat is zorgwekkend.” Dat vond ook Ruben Post (PvdA), die de situatie en de telkens nieuwe onthullingen in het dossier 'verontrustend' vond. 

Bezorgd

Volledig scherm
Trams op de eindhalte op de Uithof. © Ricardo Smit

Ook VVD-raadslid André van Schie toonde zich bezorgd over de fouten die zijn gemaakt in het Uithofdossier. „Weten we nu alles?”, wierp hij de vraag op richting het college van burgemeester en wethouders, en in het bijzonder naar de verantwoordelijken Lot van Hooijdonk (GroenLinks) en Victor Everhardt (D66). „Mijn beeld is dat de bestuurders uitgingen van een onverwoestbaar optimisme dat het allemaal wel op te lossen zou zijn en zij zich vrij laat realiseerden dat de vertragingen zo duur zouden zijn.”

GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk liet in haar beantwoording weten dat de miljoenenoverschrijding van de Uithoflijn 'sneller is opgelopen dan ons lief was'. „In onze begroting hebben we rekening gehouden met lagere risico's.” Ze gaf ook aan te denken dat 'we alles weten', maar 'dat kunnen we niet garanderen'. 

Talloze vragen

De politiek praat voor de zoveelste keer over het dossier. In korte tijd is Utrecht niet alleen geconfronteerd met een overschrijding van het project van 84 miljoen euro, maar zijn er ook talloze vragen gerezen over of de politieke aansturing van het project vanuit de provincie en de gemeente wel goed is geweest.

Directe aanleiding voor het debat is een recent artikel in NRC. De krant schreef dat de projectdirecteur en zijn vervanger hoofdaannemer BAM uit Bunnik aan het contract wilden houden om zodoende te zorgen dat de tramverbinding op tijd en binnen budget klaar zou zijn. Maar BAM dacht daar heel anders over en liet weten dat, als het aan het contract wordt gehouden, het juist tot vertraging zou leiden. De bouwer overwoog ermee te stoppen. Onder druk gezet door BAM stuurden de directeur van de provincie en de directeur bij de gemeente de twee belangrijkste ambtenaren de laan uit: de projectdirecteur en zijn vervanger.

Verwijtbaar

Volgens Van Hooijdonk is het terecht dat deze twee mensen zijn ontslagen 'omdat het vertrouwen overal weg was'. ,,De informatie die we van hen kregen, was vaak aan de zonnige kant en daarom was dat geen basis meer om op verder te werken. Het zou juist verwijtbaar zijn als we niet hadden ingegrepen.” Volgens haar is er in de stuurgroep altijd 'prima' samengewerkt.  

Enkele partijen, zoals Stadsbelang Utrecht en de PvdA, hadden meteen geïnformeerd willen worden toen de twee mannen werden ontslagen. Van Hooijdonk heeft de raad alleen verteld over 'organisatorische wijzigingen'. „U had het ons moeten vertellen”, zei Cees Bos van Stadsbelang. D66-raadslid Susanne Schilderman vroeg zich echter af in hoeverre de raad geïnformeerd moet worden als het gaat om personele consequenties. 

Onafhankelijk onderzoek

Volgens PvdA-fractievoorzitter Ruben Post is het juist 'heel relevant' te weten dat bij zo'n groot project een projectdirecteur aan de kant wordt gezet. Daarom vraagt Post om een onafhankelijk onderzoek naar de problemen rond de Uithoflijn. Van Waveren wil dat de rekenkamer onderzoek gaat doen. Het lijkt erop dat een raadsmeerderheid de rekenkamer adviseert dit dossier op te pakken. 

Podcast #UtrechtKiest

Geïnteresseerd in de Utrechtse politiek? AD Utrechts Nieuwsblad maakt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de politieke podcast #UtrechtKiest! Daarin praten we je compleet bij over de verkiezingen. Beluister hieronder de laatste aflevering. Over de keerzijde van het Utrechtse fietssucces en auto’s op de Oudegracht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht