Stedin graaft om kabels in de grond te leggen. In Veenendaal en Utrechtse Heuvelrug betaalt het bedrijf daarvoor belasting per meter.
Volledig scherm
Stedin graaft om kabels in de grond te leggen. In Veenendaal en Utrechtse Heuvelrug betaalt het bedrijf daarvoor belasting per meter. © AD

Utrechtse gemeentes boos over kabeltaks Veenendaal

Diverse Utrechtse gemeenten zijn verbolgen over de invoering van kabeltaks in Veenendaal en Utrechtse Heuvelrug. Ze vinden dat zij zo moeten opdraaien voor het voordeeltje dat de twee gemeentes binnenslepen door nutsbedrijven te laten betalen voor kabels en leidingen in gemeentegrond.

Veenendaal besloot vorige week tot invoering van zogeheten precariobelasting voor netwerkbeheerders. Met name Stedin moet daar vanaf juli drie euro per jaar per meter kabel in gemeentegrond betalen. Dat levert de gemeente 2,2 miljoen euro per jaar op.

De netwerkbeheerder rekent deze kosten door bij al haar klanten. Dat leidt volgens Veenendaal tot een verhoging van de elektriciteitsrekening met 35 cent. Niet alleen voor de eigen inwoners, maar ook in de stad Utrecht, Zeist , Stichtse Vecht en andere gemeenten in Utrecht en Zuid Holland. De Rijnmondgemeenten doen dit al langer en ook daaraan betalen de Utrechtse gemeenten mee.

Wet in voorbereiding
Minister Plasterk van binnenlandse zaken heeft een wet in voorbereiding die een einde moet maken aan de heffing voor netwerkbeheerders, maar hij wil daarbij ook rekening houden met de gemeenten die inmiddels de nieuwe belastinginskomsten hebben opgenomen in de begroting.

Wethouder van financiën in Stichtse Vecht Eric Balemans: ,,Het is jammer dat de wet om dit tegen te houden zo lang op zich laat wachten. Maar wetende dat die wet eraan komt, is het raar dat andere gemeenten deze precariobelasting invoeren. De inwoners van Stichtse Vecht krijgen nu indirect een rekening van Veenendaal. Je moet als gemeente je eigen rekeningen betalen en die niet doorsturen naar je buren. Anders heb ik ook nog wel een paar rekeningen om door te sturen."

Compensatie
Zijn collega Johan Varkevisser (PvdA) in Zeist: ,,De gemeente Zeist streeft ernaar om de lasten voor haar inwoners te verlagen en is daarom niet gelukkig met deze ontwikkeling. Ik heb begrepen dat Veenendaal haar eigen inwoners compenseert. Dat bevreemdt mij. Het is aanleiding om er nader naar te kijken. In ieder geval is dit niet de manier hoe de gemeente Zeist met haar inwoners en daarbuiten om wil gaan."

Stapeleffect
Vincent van den Berg, wethouder financiën in IJsselstein, zegt het besluit van de Veenendaalse raad te respecteren, maar niet verstandig te vinden. Ook hij wijst op de naderende wetgeving. ,,Het is jammer dat het consequenties heeft voor onze inwoners. In IJsselstein proberen nu juist de lasten te verlagen. Als iedereen dit gaat doen, gaan ze juist flink omhoog, een stapeleffect.''

Ook Jeroen Kreijkamp, wethouder financiën in Utrecht, bezweert dat Utrecht geen plannen heeft het Veenendaals voorbeeld te volgen. Hij laat uitzoeken wat de Utrechters precies extra gaan betalen voor Veenendaal.
Veenendaal zelf is bereid met de andere gemeenten in gesprek te gaan, zegt woordvoerder Frank Bartelds. ,,Bij nieuwe wetgeving moeten we het besluit heroverwegen, maar zolang die wet er niet is kiest de raad ervoor dit te doen.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht