De slimme lantaarnpaal heeft meerdere functies, zo kan de 'lantaarnpaal van de toekomst' ook dienen als oplaadpunt voor elektrische auto’s.
Volledig scherm
De slimme lantaarnpaal heeft meerdere functies, zo kan de 'lantaarnpaal van de toekomst' ook dienen als oplaadpunt voor elektrische auto’s. © AD/MV/Urban DNA

Utrechtse Heuvelrug kiest voor slimme lantaarnpaal

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug komen slimme lantaarnpalen te staan die niet alleen licht geven, maar ook een reeks andere toepassingen kennen.

Onder meer kan de sterkte van de lantaarnlamp per straat worden ingesteld. Bij lawaai (zoals het intikken van een autoruit) gaat de lamp feller branden en sensoren kunnen de luchtkwaliteit meten.

Andere mogelijkheden van de ‘lantaarnpaal van de toekomst’ zijn onder andere het op afstand beheren van verlichting, het in de lucht houden van een wifinetwerk en het meten van de verkeersdrukte op straat. Het is ook mogelijk te meten hoe hoog het water op straat staat en de paal kan ook dienen als oplaadpunt voor elektrische auto’s.

Quote

Er is veel mogelijk, maar de mogelijkhe­den moeten wel klimaatneu­traal zijn

wethouder Gerrit Boonzaaijer

Utrechtse Heuvelrug gaat een aantal van die slimme lantaarnpalen aanschaffen, maar of alle mogelijkheden al direct worden gebruikt is de vraag. De gemeente legt de bal voor de ‘aankleding’ van de slimme lantaarnpaal bij de ondernemer. Wanneer een telefoonaanbieder een 5G-mast op de lantaarnpaal wil plaatsen, kan dat tegen betaling. ,,Er is veel mogelijk’’, laat wethouder Gerrit Boonzaaijer weten. ,,Wij gaan dat alleen niet doen. Het hangt af van de markt, maar de mogelijkheden moeten wel klimaatneutraal zijn.’’

6000 nieuwe lampen

De gemeente wil de huidige 8.000 lantaarnpalen vervangen. Daarvoor in de plaats komen 6.000 nieuwe lampen. Verder gaat de gemeente ook het verouderde kabelnetwerk van netbeheerder Stedin vervangen. In de palen worden de sensoren en de apparatuur netjes weggewerkt. De sensordata worden via een dataplatform omgezet naar informatie en aan partijen geleverd die hun diensten met inwoners of andere belanghebbenden willen delen.

Hans Nouwens, voorzitter van het Openbare Verlichting Nederland Netwerk Smart Lighting, adviseert gemeenten om de slimme palen vooral daar te plaatsen waar ze nodig zijn. In onder andere Breda en Veldhoven staan al slimme palen. ,,Het lijkt mij te duur om 6.000 slimme lantaarnpalen te bestellen. Ik zou ze vooral plaatsen op plekken met een verhoogd risico, bijvoorbeeld tegen inbraken, of bij een gevaarlijke kruising.’’

Hoeveel nieuwe palen er in Utrechtse Heuvelrug komen, hangt af van de aanbesteding en de belangstelling van bedrijven. Naar verwachting zijn het er enkele tientallen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht