Volledig scherm
© AFP

Utrechtse Heuvelrug steunt komst Vuelta in 2020

PollOndernemers en gemeenten op de Utrechtse Heuvelrug en in Rhenen steunen de komst van de Spaanse wielerwedstrijd Vuelta naar Utrecht in 2020. Het Business Peloton Utrecht en de stad Utrecht willen Utrecht kandidaat stellen voor de start van de wielerwedstrijd, maar de provinciale politiek is nog niet overtuigd.

Poll

De Vuelta moet naar Utrecht komen in 2020

  • Eens (60%)
  • Oneens (40%)
859 stemmen

De Innovatietafel Utrechtse Heuvelrug, die zich inzet voor het promoten van het groene gebied van Hilversum tot Veenendaal, ziet de komst van de Vuelta niet alleen als een toeristische trekker, maar ook als een economische impuls. 

Zo'n 500 ondernemers en gemeentes van de Heuvelrug en in Rhenen sluiten zich aan bij de inspanningen van onder meer het Business Peloton Utrecht en de gemeente Utrecht om de financiering voor de kandidaatstelling van het evenement rond te krijgen. 

De Innovatietafel Toerisme Heuvelrug is één van de organisaties die de kandidatuur steunt. „Veel meer dan eerder bij de Giro in 2010 en de Tour de France in 2015 biedt de Vuelta de mogelijkheid om de provincie als geheel te laten zien”, zegt voorzitter Henk Veldhuizen van de Innovatietafel. „Het voorlopige parcours over 100 kilometer door negen gemeenten in de regio levert daarbij allereerst mooie plaatjes op, die de hele wereld overgaan. Maar onze ambities zijn groter: via de Vuelta kunnen we de regio op de kaart zetten als aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven.”

Quote

Overal in de provincie langs het parcours lange tafels met feestende mensen zoals je dat in Spanje ook tegenkomt. Zoiets zou toch fantas­tisch zijn?

Hans van der Pas, burgemeester, gemeente Rhenen
Volledig scherm
© La Vuelta

De Rhenense burgemeester Hans van der Pas is het met Henk Veldhuizen eens: „Ook voor bestaande ondernemers en bewoners is de komst van zo’n groot evenement al heel goed.’’ De sterk verbindende werking van zo’n groot evenement en het effect daarvan op langere termijn is volgens hem sociaal en economisch niet te onderschatten. Van der Pas ziet het al voor zich: „Overal in de provincie langs het parcours lange tafels met feestende mensen zoals je dat in Spanje ook tegenkomt. Zoiets zou toch fantastisch zijn?”

De passage van de Giro in 2016 zorgde in Rhenen volgens Van der Pas ook voor meer bewonerstrots en betere samenwerking tussen ondernemers.

De financiering van de Vuelta staat aanstaande maandag op de agenda van Provinciale Staten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht