Kinderen staan in de opening van een tent op het Griekse eiland Lesbos.
Volledig scherm
Kinderen staan in de opening van een tent op het Griekse eiland Lesbos. © AP

Utrechtse Heuvelrug wil toch kinderen van Lesbos halen

Utrechtse Heuvelrug wil toch kinderen van het Griekse eiland Lesbos naar de eigen gemeente halen. Eerder wees het gemeentebestuur de opvang van tien kinderen van de hand. Dat verzoek kwam toen van het comité Solidair met Lesbos.

Burgemeester Frits Naafs stelde toen dat zijn gemeente voldoende deed aan de opvang van asielzoekers. Zo verwees hij naar het AZC in Leersum, waar ruimte is voor 550 mensen. Verder verwachtte Naafs dat deze kinderen specialistische behandelingen nodig zouden hebben. ,,En daar hebben we niet de mankracht voor, we hebben onze handen al vol aan de huidige groep in Leersum”, aldus Naafs een paar weken geleden. Hij wilde wel de expertise van het AZC beschikbaar stellen voor andere gemeenten die kinderen van Lesbos halen.

Om deze kinderen op het Griekse eiland Lesbos een kans op een beter leven te bieden was een oproep aan Nederlandse gemeenten gedaan om vijfhonderd van deze kwetsbare kinderen in Nederland onder te brengen. Het was een oproep van de Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children. Het comité Solidair met Lesbos, een lokale groep verbonden aan de Driebergse Stichting Vluchtelingenkinderen, legde vervolgens een verzoek neer bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Machteloos

Het comité vroeg zich na de afwijzing van de gemeente verontwaardigd af hoe 20.000 vluchtelingen in schrijnende armoede moeten leven aan de buitengrenzen van een beschaafd Europa. Jef Helmer, woordvoerder van het comité, had gehoopt dat Naafs iets kon betekenen. ,,We voelen ons machteloos, maar gelukkig zien we een beweging van gemeenten die deze machteloosheid doorbreekt.”

Steun

De lokale politiek is daarna inderdaad toch, mede door de inzet van het comité Solitair met Lesbos, in actie gekomen. Vier partijen hebben schriftelijke vragen gesteld. Daarbij hebben ze gevraagd om steun voor deze kinderen. Ook willen ze weten welke rol de gemeente kan spelen en of de gemeente een aantal kinderen wil opnemen. De partijen CDA, D66, Open en ChristenUnie hebben een kleine meerderheid in de raad.

De provinciale gemeenten die vluchtelingenkinderen sowieso willen opvangen of de oproep steunen zijn Utrecht, Zeist, Houten, Vijfheerenlanden, Culemborg, Leusden en Nieuwegein. Zo’n 25 andere gemeenten zijn op dit moment bezig met de voorbereiding voor de opvang of steun.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht