Volledig scherm
© anp

Utrechtse horeca controleert zelf leeftijd van klant

Ruim 40 cafés en restaurants in Utrecht gaan binnenkort zelf controleren of klanten die alcohol bestellen al 18 zijn. De gemeente werkt mee aan het unieke experiment en zal zelf niet of nauwelijks meer handhaven in de horecazaken.

Quote

In een drukke kroeg is het lastig om alle jonge gasten naar hun ID te vragen

Martijn Cools, café Orloff

Met deze aanpak wil de Utrechtse horeca 'tijd kopen' om haar personeel èn publiek bewust te maken van de wetgeving. Tegelijkertijd voorkomen de horeca-uitbaters die er aan meedoen dat zij forse boetes krijgen opgelegd door de gemeente. Die kunnen - na een waarschuwing - snel oplopen tot 2.000 euro. Ook dreigt een alcoholverbod van twee weken.

,,De alcoholregelgeving is niet altijd eenvoudig toe te passen in de horeca'', zegt Martijn Cools, eigenaar van café Orloff en bestuurslid van de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. ,,In een drukke kroeg is het lastig om alle jonge gasten naar hun ID te vragen. Die gewoonte is er nog niet, bij zowel klant als personeel. Toch zullen we daarnaartoe moeten. Maar dat proces heeft tijd nodig.''

Quote

Ouders die zien dat hun minderjari­ge kinderen thuis indrinken voordat ze gaan stappen, moeten óók hun verantwoor­de­lijk­heid nemen

Martijn Cools, café Orloff

'18 jaar, bewijs 't maar'
Uit onderzoek dat de gemeente afgelopen maanden uitvoerde, blijkt dat de Utrechtse horeca nog vrij massaal alcohol schenkt aan minderjarigen. Slechts 15 procent van de cafés weigerde een 17-jarige mysteryshopper een drankje. Nog geen een derde van alle cafés treedt op, als ze zien dat dat een meerderjarige de alcohol doorgeeft aan een minderjarige.

De Utrechtse horeca beloofde beterschap en startte de campagne '18 jaar, bewijs 't maar'. Cools: ,,Maar ouders die zien dat hun minderjarige kinderen thuis indrinken voordat ze gaan stappen, moeten óók hun verantwoordelijkheid nemen.''

Voor de pilot met zelfcontrole  huurt de horeca gespecialiseerde bedrijven in die zogeheten mysteryguests inzetten. De resultaten worden doorgespeeld naar een stichting, die de Utrechtse horeca voor dit project opricht. Maar ook de gemeente krijgt de resultaten te zien en kan indien nodig alsnog gaan handhaven.

Quote

Het is niet eenvoudig, maar gedeelde verantwoor­de­lijk­heid kan effectief zijn

Sjoukje Volten, gemeente

Experiment
Cools: ,,Als blijkt dat horecabedrijven die aan het experiment meedoen de regels overtreden dan worden zij daarop aangesproken. Bij herhaling kunnen zij uit de pilot worden gezet en lopen ze weer kans op gemeentelijke controles.''

Binnenkort worden alle afspraken tussen horeca en de gemeente vastgelegd in een convenant, dat juridisch wordt getoetst. ,,De horeca in Utrecht denkt al lang constructief mee over alcoholhandhaving. Het is niet eenvoudig, maar gedeelde verantwoordelijkheid kan effectief zijn'', zegt gemeentewoordvoerder Sjoukje Volten. Zij benadrukt echter dat de gemeente zelf ook blijft handhaven. ,,Er blijven nog genoeg andere cafés en restaurants over.''

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, keurt het experiment af. ,,De gemeente zwicht voor de horeca. Ze hebben zelf uitstekende handhavers om deze controles uit te voeren. Het is een teken van zwakte en een gebaar naar de horeca.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht