Veel Utrechtse hotelkamers staan leeg
Volledig scherm
Veel Utrechtse hotelkamers staan leeg © Shutterstock

Utrechtse hotels zwaar getroffen door coronavirus: ‘Het regent annuleringen’

Buitenlandse gasten laten Utrecht vanwege het coronavirus massaal links liggen. Het aantal hotelovernachtingen in Utrecht is ingestort.

Normaal is de bezettingsgraad van de circa 2650 Utrechtse hotelkamers in deze periode zo’n 90 procent, zegt Cor Jansen, directeur van Utrecht Marketing. ,,De laatste tijd zien we echter dat het aantal boekingen fors is teruggelopen. De bezetting is teruggelopen naar zo’n 50 procent.”

Volgens Jansen is het met name de zakelijke reiziger die Utrecht nu mijdt. ,,Internationale bedrijven zijn momenteel heel terughoudend hun werknemers te laten reizen. Ze doen de vergaderingen en bijeenkomsten nu met conference-calls. Dat zorgt voor een groot aantal lege kamers bij onze hotels.”

Annuleringen

Quote

Het zakelijk ontmoeten is er momenteel niet meer bij

Leo Hollman, Directeur Karel V

Een van de hotels waar het annuleringen ‘regent’ is bij Grand Hotel Karel V. ,,Het zakelijk ontmoeten is er momenteel niet meer bij’’, zegt directeur Leo Hollman. ,,De laatste tijd merkten we dat al aan een afname van het internationale boekingen, maar sinds vanmorgen zien we dat we opeens ook veel annuleringen van Nederlandse bedrijven krijgen.”

Het virus baart Hollman ‘grote zorgen’. ,,Allereerst natuurlijk wat betreft de gezondheid. We moeten corona zo snel mogelijk onder controle krijgen. Maar ook voor de economie houd ik m’n hart vast. Het enige dat wij intussen kunnen doen, is in ons hotel extra hygiëne-maatregelen nemen en voor de rest afwachten.”

Recreatieve toerist blijft komen

Volgens Cor Janssen weet de recreatieve toerist Utrecht nog steeds te vinden. ,,Vanuit de VVV heb ik nog niet gehoord dat het bezoek afneemt.”

Leo Hollman herkent dit. ,,Zeker de binnenlandse toerist die lekker een weekendje weg wil, die komt nog steeds. Maar het is niet de sector waar wij het van moeten hebben.” Is het met al die annuleringen nu mogelijk om voor een prikkie een kamer te boeken in het sjieke Karel V? ,,Nee, we gaan niet stunten met prijzen. Dat voelt helemaal niet goed. We willen onze waardigheid behouden. We blijven duimen dat het snel overwaait.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht