Volledig scherm
© ANP

Utrechtse jihadist Ismail B. op de nationale terreurlijst geplaatst

De naar Syrië afgereisde jihadist Ismail B. uit Utrecht is door de Nederlandse overheid op de nationale terreurlijst gezet. Of B. nog in leven is of waar hij verblijft, is onbekend.

Ismail (28) behoorde in 2013 tot de eerste lichting die vertrok naar Syrië. Hij vertrok in januari 2013 samen met zijn vrouw Chaima en hun jonge dochtertje. Tegen vrienden en bekenden zei hij dat hij humanitaire hulp zou gaan verlenen in Syrië. De Nederlandse inlichtingendiensten denken daar anders over en zijn van mening dat hij zich bij een jihadistische strijdgroep heeft aangesloten. Ismail heeft zijn familie destijds laten weten niet terug te willen keren naar Nederland. Sindsdien is het contact met de familie ook verbroken.

Transacties

Wie op de terreurlijst geplaatst wordt, kan op geen enkele wijze financiële transacties doen. Dat betekent dat geld overmaken of pinnen onmogelijk wordt. Ook is het verboden personen of instellingen die op de lijst staan hierbij behulpzaam te zijn.

In september werd er bij verstek nog een strafzaak tegen B. gevoerd. Maar de rechter oordeelde dat hij en zeven andere verdachten langer de tijd moeten krijgen om bij hun rechtszaak te zijn of om een advocaat te sturen. Hoewel het Openbaar Ministerie veel heeft gedaan om de jihadisten op de hoogte te stellen van het proces, vindt de rechtbank het toch van belang dat zij de kans krijgen het proces bij te wonen.

Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

‘Wil jij als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit de regio Utrecht? Zet dan je pushnotificatie aan! 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht