Volledig scherm
BPU-voorzitter Cor Jansen

Utrechtse lobby in Ronde van Spanje

Een stevige Utrechtse delegatie reist in augustus af naar Spanje om tijdens de wielerronde vandat land te lobbyen voor een start van de Vuelta d'España in Utrecht. De hoop is de ronde in 2019 hier te laten beginnen.

Volledig scherm
© afp

Al ruim voor de start van de Tour de France in Utrecht in juli vorig jaar had de organisatie daarvan (Business Peloton Utrecht) al het plan opgevat ook de Spaanse ronde naar de stad te halen. Nadat in 2010 ook al de Giro d'Italia hier van start ging, zou Utrecht met de Vuelta de eerste stad zijn die de start van de drie grootste wielerrondes organiseerde.

,,We wilden dat eerst laten afhangen van het slagen van de Tour in de stad'', zegt Cor Jansen van het Business Peloton Utrecht (BPU). ,,Nou, dat was zo'n groot succes dat we daar niet lang over hoefden na te denken.''

Delegatie
Horeca en gemeente Utecht waren meteen erg enthousiast over het plan. Voordat de gemeente financieel over de brug komt, moet de start echter eerst geregeld zijn. Voor de zekerheid besloot de BPU ook de Nederlandse wielerploegen te benaderen en de renners daarvan waren volgens hem ook erg enthousiast. Daarop werden lijntjes gelegd met de organisatie van de Vuelta, net als bij de Tour de France de ASO, en gaat een flinke delegatie van de BPU op vrijdag 19 augustus naar Noordwest-Spanje. Daar is een dag later de proloog van de Vuelta 2016. Zondagavond na de eerste etappe  keert de Nederlandse afvaardiging weer terug.

De reis wordt zeker niet op de 'bonnefooi' gedaan, maar gezien het stadium van de onderhandelingen wil Jansen nog niet zeggen of  de interesse van de Vueltea-organisatie in een start in Nederland groot is. ,,Laat ik het zo zeggen: we gaan er niet voor niets naar toe'', houdt Jansen zich op de vlakte. Er gaat bovendien al een behoorlijk ver uitgewerkt draaiboek van een mogelijk Utrechtse Vuelta-start mee naar Spanje.

Vrijdagavond
Net als bij de Giro-start eerder dit jaar in Apeldoorn hoopt Utrecht op een primeur door al op vrijdagavond een proloog in de stad te mogen houden over hetzelfde parcours als die van de Tour in 2015. Zaterdag zou er dan een etappe van Utrecht naar Utrecht moeten zijn waarin de Utrechtse Heuvelrug en de Posbank in Rheden (voor een bergsprint)  zijn opgenomen. Zondag zou de karavaan de stad dan verlaten voor een etappe richting Valkenburg.  

Mathieu Hermans, oud-profwielrenner in Spaanse dienst en meervoudig etappewinnaar in de Vuelta, is ingehuurd als ambassadeur voor de Utrechtse Vuelta-start. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht