Langs de Graadt van Roggenweg is de luchtvervuiling nog stevig.
Volledig scherm
Langs de Graadt van Roggenweg is de luchtvervuiling nog stevig. © Marnix Schmidt

Utrechtse lucht is schoner, maar nog niet schoon genoeg

De lucht in de stad Utrecht is schoner geworden. Volgens berekeningen en metingen van de gemeente is de concentratie stikstofdioxide in 2018 gedaald ten opzichte van 2017. De gemiddelde hoeveelheid fijnstof lag wel hoger, waarschijnlijk door de uitzonderlijke weersomstandigheden twee jaar geleden.

Sinds 2011 meet de gemeente Utrecht de concentratie stikstofdioxide, in aanvulling op berekeningen van de luchtkwaliteit. In 2018 lag deze vorm van luchtvervuiling op het laagste niveau sinds het begin van de metingen. Ook landelijk daalde twee jaar geleden de gemiddelde concentratie stikstofdioxide waaraan mensen werden blootgesteld. 

De enige plek in de stad waar de concentratie stikstofdioxide de Europese norm nog overschrijdt, is de drukke Graadt van Roggenweg. Op alle andere testlocaties bleven de concentraties onder de grenswaarde. Autoverkeer is de belangrijkste bron voor de uitstoot van stikstofoxiden. 

Gezondheidsschade

Ondanks de daling van de concentratie stikstofdioxide is het college van burgemeester en wethouders niet van plan achterover te leunen. Ook bij lagere concentraties kan gezondheidsschade optreden, waarschuwt het college in een brief aan de raad. 

Daarnaast is de gemiddelde hoeveelheid fijnstof in de Utrechtse lucht hoger dan de advieswaarde die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert. In 2018 is de concentratie fijnstof ook toegenomen ten opzichte van 2017. Volgens de rapportage Luchtmeetnet speelde het uitzonderlijk droge weer in 2018 hierbij een nadelige rol. ,,Regen verwijdert normaal een deel van het fijn stof uit de lucht. Ook de overheersende windrichting in 2018 met veel (noord)oostenwind zorgt voor hogere fijnstofconcentraties.’’

De verbetering van de luchtkwaliteit is een speerpunt van GroenLinks, D66 en ChristenUnie, die sinds twee jaar samen het college van burgemeester en wethouders vormen. Utrecht kent al een milieuzone die vervuilende diesels uit een deel van de stad weert. Het is de bedoeling dat deze zone wordt uitgebreid. Daarnaast wordt ook onderzocht of het stoken van hout kan worden aangepakt.

Quote

Ook de overheer­sen­de windrich­ting in 2018 met veel (noord)oostenwind zorgt voor hogere fijnstof­con­cen­tra­ties

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht