Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Utrechtse mbo’s weer bij beste van de Randstad: opleidingen verzorging en media scoren goed

MBO Utrecht en ROC Midden-Nederland scoren wederom relatief goed in de jaarlijkse Keuzegids MBO. De scholen behoren tot de beste van de Randstad. De Utrechtse vakscholen, zoals de IVA Business school uit Driebergen, horen zelfs thuis in de landelijke top. 

In de algemene ranglijst krijgen de twee grootste regionale mbo-instellingen uit deze regio, MBO Utrecht en ROC Midden-Nederland, allebei drie sterren. Vijf is het maximum. Hun score klinkt misschien laag, maar relatief gezien scoren ze goed. Traditiegetrouw staan de opleidingen in het midden van de ranglijst, samen met de andere mbo’s uit de Randstad. 

De mbo’s in Nederland krijgen ieder jaar een score in de ranglijst van de MBO Keuzegids. De scores komen tot stand aan de hand van de JOB-enquête, een vragenlijst onder studenten. De vragen gaan over de inhoud van de lessen, de docenten, toetsing, stages en de sfeer op school. Daarnaast wordt er gekeken of studenten hun diploma op tijd halen en hoeveel studenten tussentijds afhaken. 

Topvakscholen

Op sommige gebieden scoren de grote opleidingen in Utrecht bovengemiddeld. Zo scoort MBO Utrecht goed in verzorging & verpleging en is de school één van de vier ‘toppers’ van Nederland als het gaat om media-onderwijs. Ook de schoonheidsopleiding aan het ROC Midden-Nederland wordt door de keuzegids een ‘topopleiding’ genoemd. Kijk je naar een vak als handel & verkoop, dan halen de grootste regionale mbo’s allebei slechts één van de vijf sterren.

De Utrechtse vakscholen scoren hoog: de Driebergse vakschool IVA (voor opleidingen in de mobiliteitsbranche) krijgt 5 sterren, het particuliere onderwijs van TIO 4,5. De creatieve opleidingen van Nimeto en het Grafisch Lyceum uit Utrecht zijn beide 4 sterren waard. 

Appels met peren

De uitvoerders van de Job-enquête, waarop de resultaten in de gids zijn gebaseerd, laten via hun site weten nadrukkelijk afstand te doen van het feit dat hun resultaten voor de ranglijst worden gebruikt. „De JOB-monitor is bedoeld om studentenraden informatie te verschaffen over hun onderwijs. Het verbeteren van het onderwijs moet hier altijd het doel zijn, en zeker niet dat een instelling beter scoort in een ranglijst.” 

Het vergelijken van de mbo-instellingen noemen ze ‘appels met peren vergelijken’: „Een ROC met meer dan 20.000 mbo-studenten biedt onderwijs aan veel meer verschillende en andere groepen studenten dan een kleine vakschool met maar 1000 studenten. Grote roc’s lopen tegen hele andere problemen aan dan kleine scholen. Heel veel gegevens samenvoegen tot één cijfer in een ranglijst gaat totaal voorbij aan de verschillen tussen de mbo-instellingen. Het doel van de JOB-monitor is dan ook nooit om goed scorende scholen een pluim te geven en minder goed scorende scholen in een slecht daglicht te zetten.” 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht