Utrechtse metalband maakt song over de puinhopen van de Domkerk

De Utrechtse metalband Bloodgod geeft in een gloednieuwe song een stukje Utrechtse geschiedenis mee. In ‘t Schrickelik Tempeest’ refereert de band aan het noodweer dat de Domkerk trof in 1674.

,,De directe inspiratie kwam na een bezoekje aan DOMunder,” vertelt Johnny Derechos (41), drummer van de band. ,,Natuurlijk had ik wel eens gehoord van de geschiedenis van de kerk, maar ik ontdekte daar veel meer details van de ramp. En dat inspireerde me eigenlijk wel.”

Op 1 augustus 1674 werd de kerk getroffen door een tornado. ,,Het verwoestende noodweer, dat overtrok vanuit Frankrijk, werd omschreven als 'schrickelik tempeest'. En dat is de de titel van de song is geworden. In die tijd waren de mensen natuurlijk nog heel erg gelovig en werd er anders aangekeken tegen het fenomeen van een natuurramp. Het werd gezien als een teken van God: ze zouden wel eens gestraft kunnen zijn. En dat wij daar dan als metalband iets mee doen, is wel erg leuk.”

In de bijbehorende videoclip, die inmiddels op YouTube staat, is de tekst woordelijk mee te lezen. Misschien wel handig, want het ‘grunten’ is misschien niet voor iedere muziekliefhebber te verstaan. Overigens is t Schrickelik Tempeest’ de enige Nederlandstalige song van de band. 

Blood on the Dom
Volledig scherm
Blood on the Dom © still

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht