Volledig scherm
Zingen met dementerende ouderen in Odensehuis Andante. © Angeliek de Jonge

Utrechtse ondernemers krijgen les over omgang met dementerenden

Het Odensehuis Andante gaat ondernemers op de Burgemeester Reigerstraat in Utrecht leren hoe ze moeten omgaan met dementerende klanten. Naast de boodschappenroute wil het inloophuis ook een workshop ontwikkelen die winkeliers inzicht geeft in de problemen van dementerenden.

Quote

Veel onderne­mers weten niet hoe ze moeten omgaan met deze klanten. Dit heeft er al eens toe geleid dat iemand niet langer welkom was in een winkel.

Loekie Beemer

,,Dagelijks komen er zo’n zestien bezoekers bij het Odensehuis voor een dagbesteding’’, vertelt woordvoerster Loekie Beemer. Er zijn volgens haar verschillende problemen waar iemand met dementie tijdens het winkelen tegenaan loopt. Zo is een keuze maken erg lastig voor dementerenden en levert ook betalen problemen op. ,,Veel ondernemers weten niet hoe ze moeten omgaan met deze klanten. Dit heeft er al eens toe geleid dat iemand niet langer welkom was in een winkel.’’

De workshop moet de ondernemers onder meer leren hun klanten een keuze te bieden. ,,Wilt u een wit of een bruin brood? In plaats van: welk brood wilt u hebben?’’ Ook omgaan met mensen die hun pincode zijn vergeten is onderdeel van de workshop. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht