Oudwijkerdwarsstraat in Utrecht gaat een jaar op slot voor gemotoriseerd verkeer vanwege een ingrijpende herinrichting.
Volledig scherm
Oudwijkerdwarsstraat in Utrecht gaat een jaar op slot voor gemotoriseerd verkeer vanwege een ingrijpende herinrichting. © Google Maps

Utrechtse Oudwijkerdwarsstraat gaat jaar dicht voor herinrichting

De Oudwijkerdwarsstraat in Utrecht-Oost gaat ongeveer een jaar dicht voor doorgaand autoverkeer. De straat wordt opnieuw ingericht. De rijbaan wordt versmald en het aantal parkeerplekken voor fietsen wordt uitgebreid. 

De herinrichting moet de Oudwijkerdwarsstraat veiliger maken. Ondanks dat in de straat een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur geldt, wordt nog vaak te snel gereden. Door rijbaan te versmallen naar 5,5 meter verwacht de gemeente de snelheid eruit te kunnen halen. Om bussen of vrachtwagens de mogelijkheid te geven elkaar goed te kunnen passeren, wordt een aantal smalle passeerstroken aangelegd.

Buurtbewoners maakten aanvankelijk bezwaar tegen onderdelen van het herinrichtingsplan dat de gemeente had opgesteld. Ze vreesden trillingshinder doordat de gemeente de rijbaan met klinkers wilde aanleggen en meerdere verkeersplateaus had ingetekend in het plan. De klinkers zijn nu vervangen door asfalt. De verkeersplateaus zijn geschrapt.  

Groen

Door het versmallen van de rijbaan ontstaat meer ruimte voor groen in de Oudwijkerdwarsstraat. In de straat komen ook 58 extra fietsparkeerplaatsen. In overleg met de bewoners wil de gemeente nog op zoek naar meerdere plekken voor ondergrondse afvalcontainers. 

De komende weken wordt begonnen met de voorbereiding van de herinrichting van de Oudwijkerdwarsstraat. Per 1 maart gaat de straat tijdelijk dicht voor doorgaand autoverkeer en rijdt buslijn 8  een andere route. In het eerste kwartaal van 2021 moet het werk klaar zijn.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht