Volledig scherm
De Tourstart in Utrecht in 2015 was een groot feest. Daar wordt opnieuw op gehoopt met de Vuelta. © Pim Ras

Utrechtse politici vrezen voor tegenvallers Vuelta, ‘net als bij de Tourstart’

Net als bij de Tour moet een stichting de zaken rond de Vuelta voor de gemeente Utrecht gaan regelen. Bij politieke partijen in de stad is huiver voor tegenvallers achteraf. ‘Want dan moet de belastingbetaler er weer voor opdraaien.’

In 2020 komt de Vuelta naar Utrecht. De stichting La Vuelta Holanda moet, in opdracht van de gemeente Utrecht,  alles rondom de Spaanse etappekoers realiseren binnen de gestelde financiële en inhoudelijke kaders.

Nu de projectorganisatie wordt opgestart mochten raadsfracties hun wensen en bedenkingen kenbaar maken. Drie partijen deden dat: D66, PvdA en Partij voor de Dieren. Grootste gemene deler: kijk uit voor de tegenvallers achteraf.

De drie partijen zijn het er ook over eens dat de Vuelta een feestje voor de breedtesport moet worden en niet vooral stadspromotie. D66 verwijst zelfs naar het plan van AD-verslaggever Thijs Zonneveld. Die stelde voor om in heel het land dikkebandenwedstrijden te organiseren voor kinderen in de basisschoolleeftijd en de winnaars (even) voor het peloton uit te laten rijden.

Quote

Wát als de wielren­ners allang zijn vertrokken en de mindere resultaten duidelijk worden?

PvdA

Overigens is de PvdA verre van positief over de komst van de Vuelta in het licht van de kosten die het evenement met zich meebrengt. De begroting is iets meer dan 14 miljoen euro. De gemeente stopt er 2,1 miljoen euro in en dat bedrag loopt met bijdrages van rijk en provincies op naar 9 miljoen. Niet in verhouding, zeggen de socialisten. ,,Onze stad kent nog genoeg grote opgaven, zoals armoedebestrijding en woningnood.’’

Prullaria

In de bijdrage van de Partij voor de Dieren valt het woord duurzaamheid nogal eens: duurzaamheid moet in de akte van oprichting aan de orde komen, er moet een duurzaamheidsmanager worden aangesteld en als aan merchandising wordt gedaan, dan geen prullaria maar degelijke en duurzame spullen.

Hoe blij ze ook terugkijken op de Tourstart in 2015, de drie partijen weten nog goed dat achteraf tegenvallers waren te betreuren. Dus zijn ze kritisch over de aankondiging van de gemeente dat alles binnen de begroting van de stichting moet worden opgelost.

Want wát als de wielrenners allang zijn vertrokken en de mindere resultaten duidelijk worden? Dan mag de belastingbetaler er weer voor opdraaien, vreest de PvdA. De partij stelt daarom ‘een pot onvoorzien’ voor, met bijdragen van publieke, maar zeker ook private partijen. Graag van tevoren te vullen en fiftyfifty te verdelen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht