Volledig scherm
Brandweerlieden blussen op oudejaarsavond een autobrand in de Utrechtse wijk Overvecht. © ANP

Utrechtse politiek wil meer duidelijkheid over inzet van drones om autobranden op te sporen

De fracties van GroenLinks, D66 en Denk in de Utrechtse gemeenteraad willen van het Utrechtse stadsbestuur meer informatie over de mogelijke inzet van defensiedrones om autobranden op te sporen tijdens de jaarwisseling. Volgens de partijen is er nog te veel onduidelijkheid.

Het is een jaarlijks terugkerend probleem. Zodra de donkere maanden beginnen start in Utrecht het ‘autobrandenseizoen’. Alleen al afgelopen week werden in Utrecht zeker acht auto’s in brand gestoken. Tijdens de jaarwisseling worden niet zelden tientallen auto’s in brand gestoken. 

Drones

Het Utrechtse stadsbestuur wil daar dit jaar korte metten mee maken en wil met behulp van drones (onbemande vliegtuigjes) van Defensie proberen de daders op te sporen. Omdat sporenonderzoek moeilijk is en daders er snel vandoor gaan worden zij maar zelden gepakt.

Maar over de samenwerking met Defensie rijzen nog veel vragen in de Utrechtse politiek. Zo willen de fracties van GroenLinks, D66 en Denk weten wat er precies is afgesproken. De partijen willen weten in welke periode de drones precies worden ingezet en wie daarover de beslissing neemt. Er bestaat ook onduidelijkheid over de beelden die de drones maken. 

Privacy

Volgens de drie partijen heeft het stadsbestuur aangegeven dat de vliegtuigjes infraroodbeelden maken, maar zeker is dat niet. Daarnaast willen de partijen weten of deze beelden worden opgeslagen en of de privacy is gewaarborgd.

De drie partijen stellen over deze kwestie woensdag schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht