Volledig scherm
Wielrenners onder de Domtoren. © ANP

Utrechtse politiek wil meer zekerheid over kosten Vuelta-start

De Utrechtse politiek gaat niet zonder meer akkoord met het uitgeven van miljoenen voor de start van de Vuelta in 2020. Partijen willen onder meer zeker weten niet achteraf met een forse naheffing te worden geconfronteerd, zoals bij de Tour de France het geval was.

Uit stukken van de provincie Noord-Brabant, die het AD in heeft gezien, blijkt dat het totale budget van de Vuelta-start wordt geraamd op 14,9 miljoen. Het bedrijfsleven betaalt ongeveer 6 miljoen euro en de publieke partners 6,4 miljoen, waarvan de gemeente en de provincie Utrecht samen 4,2 miljoen euro gaan betalen. Voor het overige deel wordt nog gezocht naar aanvullende dekking.

Het college van burgemeester en wethouders neemt volgende week een besluit over de reservering van 4,2 miljoen euro. In de voorjaarsnota van vorig jaar heeft het college al 1,3 miljoen euro gereserveerd. Hoe de verdeling tussen provincie en gemeente uitvalt, is nog niet bekend, maar de kans is groot dat de gemeente meer zou moeten bijdragen dan het nu gereserveerde bedrag. De gemeenteraad moet daar een besluit over nemen, maar dat gebeurt niet meer voor de verkiezingen.

Quote

Er zijn andere dingen waar wij ons druk om maken, zoals armoede en de woning­markt

GroenLinks-lijsttrekker Heleen de Boer

Onderhandelingstafel

‘De Vuelta’ zal daarom op de onderhandelingstafel terecht komen. ,,Geld voor de Vuelta is niet iets wat wij in willen brengen,’’ zegt lijsttrekker Heleen de Boer van GroenLinks, die op voorhand geen breekpunten wil formuleren. De tweede grote partij wil liever ‘niet zoveel geld uitgeven voor twee dagen plezier’. ,,Er zijn andere dingen waar wij ons druk om maken, zoals armoede en de woningmarkt.’’

D66, de grootste coalitiepartij is benieuwd naar een draagvlakonderzoek dat nog niet is gepubliceerd. ,,Maar in eerste aanleg zijn wij positief, kom maar door met die start,’’ zegt lijsttrekker Klaas Verschuure. ,,Wij zijn voorstander van het binnenhalen van sportevenementen. Het zal leiden tot veel positieve effecten voor Utrecht, zoals een toename van het aantal hotelovernachtingen en banen.’’

Rekeningen

Coalitiepartijen SP, VVD en oppositiepartij CDA willen de financiële risico’s goed afdekken, zodat de stad niet achteraf nog met rekeningen wordt opgezadeld. ,,Wij hebben vooral nog heel veel vragen over de bijkomende kosten,’’ zegt SP-lijsttrekker Tim Schipper. ,,Na de Tourstart bleken kosten voor onder meer het openbaar vervoer en vuilnisophaal hoger uit te vallen dan vooraf gedacht.’’

VVD en CDA willen ook dat - naast stevige toezeggingen over de financiële bijdragen van het bedrijfsleven - het wielerevenement een meerwaarde heeft voor de hele stad. ,,Iedere Utrechter moet er de vruchten van kunnen plukken,’’ zegt VVD-lijsttrekker Dimitri Gilissen. CDA lijsttrekker Sander van Waveren denkt dan aan een ‘mooi programma voor scholen en kinderen’.

De Vuelta-start is officieel nog niet toegewezen, maar Utrecht wil hem in 2020 hierheen halen. Utrecht heeft het evenement dan waarschijnlijk twee dagen in huis. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht