Volledig scherm
Het gedicht van Ingmar Heytze in de Utrechtse Dichterswijk. © Straatpoëzie.nl

Utrechtse promovenda zoekt straatgedichten

UU-onderzoeker Kila van der Starre verzamelt straatpoëzie. ,,Iedereen kent een straatgedicht, maar niemand kent ze allemaal.”

Daarom lanceert de promovenda van de Universiteit Utrecht morgen, aan het begin van de Poëzieweek, een website: straatpoezie.nl. Daar kan iedereen foto’s en locatiegegevens van een straatgedicht uploaden.

Voorbeelden zijn er te over. In totaal telt de website nu al 540 gedichten in Nederland en Vlaanderen. Zo prijkt er in Utrecht sinds 2001 een gedicht van C.C.S. Crone op de Lichte Gaard. ,,Later stond hij in de Lichte Gaard; nog naar de sterren te kijken. Nu had hij bij zijn verdriet; nog de hik gekregen.”

Ook Wijk bij Duurstede staat op de kaart, met meerdere gedichten van André van Zwieten zoals die aan de Dijkstraat. ,,Kijk! de tijd; staat stil; is vloeibaar; gerijpt in glas; dus drink; op vriendschap; op gezelligheid; en blijf nog even; op tijd - op het terras.”

Quote

Er is ongeloof­lijk veel straatpoëzie, maar niemand weet hoeveel.

Kila van der Starre, onderzoeker

Kila van der Starre verzamelt de straatgedichten voor haar proefschrift over ‘poëzie buiten het boek’. ,,Zoals op het podium, op internet, op kussenslopen en dus ook in de openbare ruimte. Er is ongelooflijk veel straatpoëzie, maar niemand weet hoeveel, waar en van wie. De wildgroei wil ik in kaart brengen. Iedereen kent wel een straatgedicht, maar niemand kent ze allemaal.”

Van der Starre onderzoekt al langer gedichten die niet op papier gedrukt zijn. ,,Poëzieboeken verkopen bijna niet. De conclusie is dan vaak dat het niet goed gaat met poëzie. Maar dat wordt al sinds de Romantiek geroepen en het klopt niet. Kijk naar de Nacht van de Poëzie, waar 2000 mensen urenlang luisteren naar poëzie. Of de vele gedichtenwebsites. Maar ook poëzie die je gewoon tegenkomt, zoals op televisie, bij bruiloften, bij nationale rampen als de MH17.”

De tekst gaat onder de foto verder. 

Volledig scherm
Kila van der Starre. © Privé foto

Ze ontdekte eerder dat mensen juist via zulke toevallige ontmoetingen op straat of via sociale media relatief vaak in aanraking komen met poëzie.

Door allerlei straatgedichten online bij elkaar te brengen wil Van der Starre dit literaire erfgoed ook archiveren. Ze ziet ook mogelijkheden voor een app met fiets- en wandelroutes langs straatgedichten of een app die de straatgedichten ter plekke voorleest.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht