Volledig scherm
Roeiverenigingen worden op kosten gejaagd doordat de doorvaart op het Merwedekanaal maandenlang is gestremd. © Ruud Voest

Utrechtse roeiers willen tonnen voor verlies aan trainingswater

De drie Utrechtse roeiverenigingen eisen 300.000 euro aan compensatie van de gemeente, omdat het Merwedekanaal lange tijd is afgesloten. Hierdoor halveert het trainingswater van de verenigingen.

Door werkzaamheden aan de Nelson Mandelabrug en de aanleg van een expeditiebrug voor de Jaarbeurs is het Merwedekanaal maandenlang gestremd of te smal voor een veilige doorvaart.  

Quote

Het was al niet makkelijk om te roeien in Utrecht, maar aankomend jaar wordt het onze roeiers onmogelijk gemaakt om nog te trainen

Bij het opstellen van de voorwaarden voor doorvaart tijdens de werkzaamheden is volgens de roeiverenigingen Orca, Triton en Viking totaal geen rekening gehouden met de roeisport. ,,Het was al niet makkelijk om te roeien in Utrecht, maar aankomend jaar wordt het onze roeiers onmogelijk gemaakt om nog te trainen’’, zegt Orcavoorzitter Ross Goorden. Volgens de vereniging wordt het trainingswater gehalveerd.

De roeiverenigingen stellen door de werkzaamheden op kosten te worden gejaagd. Ze hebben daarom de gemeente 300.000 euro compensatie gevraagd. Het geld is bedoeld voor trainingskampen, het wegslepen van pontons bij de Mandelabrug in de weekenden en het vervoer van roeiers en wedstrijdboten naar alternatieve locaties elders in het land.

,,We maken ons ernstige zorgen over de veiligheid op het water en staan met onze rug tegen de muur; zonder compenserende maatregelen van het college staat de roeisport stil in Utrecht’’, aldus voorzitter Nieske Castelein van Viking.

Orcavoorzitter Goorden erkent dat de vereniging geen juridische grond hebben gevonden om hun eis kracht bij te zetten. Maar de roeiers voelen zich gesteund door een eerdere uitspraak van de gemeenteraad. De raad sprak in 2015 unaniem zijn steun uit voor roeiers op het Merwedekanaal.

Een woordvoerder van de gemeente zegt in een reactie dat de gesprekken met de drie verenigingen nog gaande zijn. ,,Vanochtend hebben wij nog met de roeiverenigingen en de aannemer om tafel gezeten en gesproken over mogelijke maatregelen en eventuele aanpassingen. Hierbij is gekeken hoe een vrije doorvaart van 10 meter breed gerealiseerd kan worden. Over een week gaan we opnieuw met elkaar in gesprek.’’

Polder Rijnenburg

De roeisport op het steeds drukker wordende Merwedekanaal is al jaren onderwerp van discussie in de Utrechtse politiek. De roeiverenigingen pleiten al langere tijd voor de aanleg van een roeibaan in de polder Rijnenburg, tussen Utrecht en Nieuwegein. De baan zou een plek moeten krijgen tussen de windmolens en zonnepanelen die in Rijnenburg moeten komen. 

De gemeente heeft eerder dit jaar opdracht gegeven de haalbaarheid hiervan te onderzoeken. De polder kwam in beeld toen De Uithof afviel als nieuwe locatie. De verenigingen roepen het college van burgemeester en wethouders nu op haast te maken met het aanleggen van roeiwater in Rijnenburg.

Op zoek naar rustig vaarwater besloten Orca en Triton een paar jaar geleden deels uit te wijken naar Vianen. De locatie op het Sluiseiland is echter tijdelijk. Dit najaar moeten de Utrechtse verenigingen hun loodsen daar weer verlaten in verband met woningbouw in het gebied.  

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht