Volledig scherm
PREMIUM
Actievoerster Astrid Hendriksen (tweede van rechts) met buurtbewoners die de bushaltes in de Schaakbuurt willen behouden. © Angeliek de Jonge

Utrechtse Schaakbuurt doet met negenhonderd handtekeningen uiterste poging om bushaltes te redden

Met negenhonderd handtekeningen hoopt de Schaakbuurt in de Utrechtse wijk Zuilen te voorkomen dat buslijn 4 een andere route gaat rijden. Donderdag is het uur van de waarheid.

Quote

Ik doe er wel twintig minuten over om te lopen naar de bushalte

Astrid Hendriksen (60) las begin oktober in de wijkberichten – ‘Het was een kort zinnetje’ – dat lijn 4 in haar buurt zou worden opgeheven. ,,Wat is dat nou, dacht ik.’’ Hendriksen besloot in actie te komen. Al gauw kreeg ze steun van anderen uit de Schaakbuurt en werd een actiecomité gevormd. 

In de nieuwe dienstregeling, die half december ingaat, zijn drie haltes aan de Prinses Irenelaan opgeheven. Volgens de provincie, die het openbaar vervoerplan voor de regio Utrecht vaststelt, is de straat na de herinrichting die gaande is, niet meer geschikt voor lange bussen. De bus rijdt daarom voortaan over de Prins Bernhardlaan.

De provincie erkent dat reizigers door de wijziging verder moeten lopen, maximaal 500 meter extra. Volgens Hendriksen is dat voor ouderen te veel. Ze is onlangs met een oudere vriendin die achter in de buurt woont, proef gaan lopen naar de dichtstbijzijnde nieuwe halte. ,,Voor haar verdubbelt de afstand. We waren een dik kwartier onderweg. En dan zei mijn vriendin ook nog: Jij loopt zo hard. Alleen doe ik er wel twintig minuten over.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht