Volledig scherm
© ANP

Utrechtse scholieren met gemeente in debat over vuurwerk

Maar liefst 180 scholieren van Academie Tien in Leidsche Rijn gaan donderdag in debat met de gemeente Utrecht, wijkbewoners en hulpverleners. Het debat gaat over vuurwerk en de overlast hiervan.

De gemeente vroeg jongerenorganisatie TeamAlert de debatten te organiseren. De politiek vindt het belangrijk dat jongeren worden betrokken bij de discussie over vuurwerk, die ieder jaar weer oplaait. 

,,Vanaf september komen de eerste meldingen binnen van vuurwerkoverlast”, zegt burgemeester Jan van Zanen. De aandacht is volgens de gemeente daarom van belang. Op basisscholen krijgen de leerlingen vuurwerklessen  en via sociale media worden jongeren benaderd. 

Veilige jaarwisseling

Tijdens de debatten gaan groepen met elkaar in discussie over wat wel en niet hoort bij de jaarwisseling. Het doel van de discussies op scholen is het creëren van een norm op het gebied van vuurwerk, die moet leiden tot een veilige jaarwisseling voor iedereen.

Academie Tien is niet de enige school waar de gemeente met scholieren gaat praten. Op donderdag 13 december is er een tweede debat op het Gerrit Rietveld College. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht