Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AD

Utrechtse serie-autokrakers sloegen soms drie keer toe op één avond

In Utrecht worden elke dag veertien auto’s gekraakt, maar de daders worden zelden gepakt. Moustafa M. en Kadir R. hadden pech; de politie herkende hen op camerabeelden.

De twee Utrechters van 35 en 31 jaar maakten deel uit van een groepje autokrakers dat in de maanden april tot en met juli dit jaar meerdere keren toesloeg in parkeergarages in het Utrechtse centrum. Het Openbaar Ministerie verdenkt Moustafa van tien autokraken en Kadir van acht stuks.

Steeds werden autoruiten ingeslagen en tassen doorzocht. De krakers maakten onder meer laptops, iPads en geld buit. De slachtoffers waren in Utrecht om een concert te bezoeken, te winkelen of voor een zakelijke afspraak.

In de parkeergarages rondom Hoog Catharijne is camerabewaking. De politie keek na de aangiftes de beelden terug en herkende twee notoire criminelen uit de wijk Kanaleneiland. In september werden ze opgepakt en sindsdien zitten Moustafa en Kadir vast.

Topje van de ijsberg

Op de zitting, vandaag bij de rechtbank in Utrecht, bekenden ze het merendeel van de autokraken. Maar waar en wanneer precies ze welke auto ze hadden opengebroken, wisten ze niet meer. Deze onderzochte autokraken zijn vermoedelijk slechts het topje van de ijsberg, zei de officier van justitie. ,,De verdachten kraakten soms op één avond drie auto’s. Dat geeft de brutaliteit aan waar mee ze te werk gingen. Dat ze het zelf niet meer weten, wijst op veel meer feiten.’’

De twee Utrechters hebben enorme strafbladen; van respectievelijk 25 en 11 pagina’s. Moustafa is een jaar geleden veroordeeld wegens mishandeling en wapenbezit tot een gevangenisstraf van 22 maanden. Omdat hij in cassatie is gegaan, liep hij nog vrij rond.

De Utrechter is recent voor het eerst vader geworden; hij heeft een baby van vijf maanden. Moustafa zei een problematische jeugd te hebben gehad en wil zijn leven beteren. ,,Ik ben 35 jaar egoïstisch geweest. Nu wil ik zorgen voor mijn kindje’’. Hoe voegde er aan toe op 1 januari te kunnen gaan werken bij een autobedrijf. Dat zou de eerste baan in zijn leven worden.

Zijn kompaan Kadir zei dat het de laatste jaren beter met hem ging, maar dat hij is afgegleden door de gevolgen van clusterhoofdpijn. Daardoor verloor hij zijn baan, huis en uitkering.

Grote overlast en schade

Vorig jaar was Utrecht de stad in Nederland met de meeste autokraken. Elke dag was het veertien keer raak. De officier van justitie wees op de grote overlast en schade die autokrakers veroorzaken. Hij eiste twaalf maanden celstraf voor Moustafa en tien voor Kadir. Het feit dat Moustafa een baby heeft, vindt het OM geen reden voor strafvermindering. De verdachte wist dat zijn vrouw zwanger was, maar koos toch voor de criminaliteit, redeneerde de officier.

Over de buit werd tijdens de zitting niet gesproken. Vermoedelijk zijn alle gestolen spullen doorverkocht. Van compassie met de slachtoffers lieten de verdachten niets blijken.

De gedupeerden willen schadevergoedingen, variërend van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Uitspraak over twee weken.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht