Gerard T. tijdens een eerdere rechtszaak met zijn advocaat Maarten Krikke en de officieren van justitie Daphne van der Zwan en Michael van Leent.
Volledig scherm
Gerard T. tijdens een eerdere rechtszaak met zijn advocaat Maarten Krikke en de officieren van justitie Daphne van der Zwan en Michael van Leent. © ANP

Utrechtse serieverkrachter beroept zich op zwijgrecht

UpdateNieuwegeiner Gerard T. (53), de vermeende Utrechtse serieverkrachter, wil niks zeggen over zijn mogelijke betrokkenheid bij vier zedendelicten ten noorden van de domstad. ,,Ik blijf mij beroepen op mijn zwijgrecht'', zei hij maandag aan het begin van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak.

In de rechtbank aan het Vrouwe Justitiaplein dient maandag en dinsdag de lang verwachte inhoudelijke zitting van de Utrechtse serieverkrachter. T. moet zich verantwoorden voor vier verkrachtingen in het groene gebied ten oosten van Utrecht in 1995 (2x), 1996 en 2001. Hij wordt echter gelinkt aan in totaal 22 zaken. In de vier zaken is daadwerkelijk bewijs tegen T. gevonden. Daarnaast is een groot aantal aanrandingen die door de serieverkrachter zouden zijn gepleegd, inmiddels verjaard.

Voor het proces zijn twee dagen uitgetrokken. Maandag dragen de officieren van justitie de  zedenmisdrijven voor en worden de feiten besproken met de verdachte. Twee DNA-deskundigen zijn aanwezig om antwoord te geven op vragen over de DNA-match tussen erfelijk materiaal van T. en het profiel van de serieverkrachter uit de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). T. moest DNA afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal.

Iemand anders
Ook krijgen de vier slachtoffers maandag de kans om te vertellen over de gevolgen de verkrachting. Twee van hen hebben aangekondigd iemand anders hun verhaal te laten voorlezen.

Dinsdag houden de officieren van justitie hun requisitor (het formuleren van de aanklacht, red.) en eisen ze een straf. Aansluitend zal de advocaat pleiten en krijgt T. het laatste woord. De rechtbank heeft al aangekondigd langer over de uitspraak te zullen doen dan de gebruikelijke twee weken.

Vanwege de grote belangstelling van politie - veel  (oud)-rechercheurs die de afgelopen 15 jaar aan de zaak hebben gewerkt willen ook bij de afloop aanwezig zijn - , pers, familie en publiek zijn drie zittingszalen in gebruik. Een daarvan is speciaal gereserveerd voor de slachtoffers, die via een videoverbinding kunnen meekijken met de zitting.

Verslagggevers Iris van den Boom en Ivar Penris zijn bij de zitting aanwezig en berichten daarover via Twitter.

DE HOOFDROLSPELERS


Ate Kloosterman
Bijzonder hoogleraar forensische biologie en wetenschappelijk onderzoeker bij het Nederlands Forensisch Instituut. Hij stond aan de basis van het forensisch DNA-onderzoek in Nederland en heeft jarenlange ervaring als vaste gerechtelijke deskundige van het NFI. De wetenschapper is door de rechtbank opgeroepen als getuige-deskundige op verzoek van de advocaat in verband met vragen over het afnemen en bewaren van dna-monsters in het onderzoek naar de serieverkrachter.

Jos Herbergs

Jos Herbergs
Volledig scherm
Jos Herbergs ©

Wetenschappelijk directeur van DNalysis Maastricht, een geaccrediteerd internationaal opererend DNA-laboratorium. Heeft als DNA-deskundige  opgetreden in meer dan 200 zaken, zowel in opdracht van het OM als in contra-expertise onderzoek. Het betreft meestal ernstige delicten. Ook Herbergs is getuige-deskundige op verzoek van de avocaat. Hij kan vragen beantwoorden over het analyseren en interpreteren van DNA-sporen.

Maarten Krikke

Maarten Krikke
Volledig scherm
Maarten Krikke ©

Advocaat van verdachte Gerard T. Hij heeft een achtergrond als belasting-adviseur bij PricewaterhouseCoopers Belastingadviseurs te Amsterdam en werd 5 jaar geleden beëdigd als advocaat. T. heeft niet bewust gekozen voor Krikke als zijn raadsman. Krikke had dienst als piketadvocaat op het moment dat T. werd opgepakt. De raadsman heeft zich in het proces ontpopt als iemand die zich in alle bochten wringt om het proces ten gunste van zijn cliënt te laten verlopen.

Michaël van Leent

Michaël van Leent
Volledig scherm
Michaël van Leent ©

Officier van justitie. Hij gold jarenlang als vooraanstaand crime-fighter van het pakket Utrecht waar hij zich bezig hield met zware criminaliteit. Hij vertrok twee jaar geleden naar het hof in Den Haag als advocaat-generaal (officier van justitie in hoger beroepszaken). Van Leent was sinds 2001 zaaksofficier van de Utrechtse serieverkrachter en is sinds T.'s arrestatie weer op de zaak gezet. Van Leent kan fel zijn in zijn optreden en laat zich juridisch niets aanpraten.

Daphne van der Zwan

Daphne van der Swan
Volledig scherm
Daphne van der Swan ©

Officier van justitie.  Ze raakte als zaaksofficier betrokken bij het onderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter onder meer wegens haar specialisatie in grootschalige recherche-onderzoeken.  Van der Zwan onderhoudt samen met een slachtoffer-officier de contacten met de aangeefsters van de verkrachten.

Gerard T.

Gerard T.
Volledig scherm
Gerard T. ©

Wordt ervan verdacht dé Utrechtse serieverkrachter te zijn. De 53-jarige man uit Nieuwegein lijkt na 15 jaar nog steeds op de compositie-tekening van destijds. Vooral vanwege zijn kenmerkende volle lippen en het gaatje in zijn rechteroor. Ten tijden van de daden van de serieverkrachter woonde hij aan de Van Eysingalaan in Transwijk. T. beroept zich tot nu toe op zijn zwijgrecht en weigerde  mee te werken aan de rapportage van gedragsdeskundigen van het NFI.

Alex van Maanen

Alex van Maanen
Volledig scherm
Alex van Maanen ©

Rechtbankvoorzitter. Heeft sinds de eerste pro forma-zaak in oktober 2014 geen enkele zitting voorbij laten gaan. Bewaakt de proces-orde in de zittingszaal met rust en overtuigingskracht. Ook als officieren en advocaat onderling narrig worden. Van Maanen werd bekend  door zijn medewerking aan het NCRV-programma De Rechtbank. Hij werkt sinds 10 jaar bij de rechtbank Midden-Nederland.

De slachtoffers

Volledig scherm
©

De vier slachtoffers blijven om redenen van privacy anoniem. De jongste was ten tijden van de verkrachting in 2001 pas 16 jaar. Ze moest achter op de scooter van haar belager plaatsnemen, werd in een bos vastgebonden aan een boom en daar misbruikt. Ook de drie andere vrouwen werden door de serieverkrachter gedwongen mee te komen. Ze werden steevast bedreigd met een mes.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht