Volledig scherm
© AD

Utrechtse serieverkrachter in dreigende situaties in PBC

In Utrecht is vandaag de vijfde pro-forma-zitting van de vermeende Utrechtse serieverkrachter Gerard T. De man, die verdacht wordt van vier verkrachtingen, kwam zelf opdagen in de rechtbank.

De slachtoffers van de man volgden de zaak vanuit een aparte rechtzaal in het gebouw. De 52-jarige T. uit Nieuwegein werd vorig jaar juli aangehouden. Dat gebeurde nadat T. DNA had moeten afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal.

PBC
De rechtbank besloot in juni dat hij voor observatie naar het Pieter Baan Centrum (PBC) moest. Eerder verzette T. zich daar nadrukkelijk tegen. Er was echter geen andere manier om zijn geestelijke gesteldheid te onderzoeken. T. heeft in het PBC te maken met dreigende situaties. Vanwege zijn veiligheid is hij vlakbij de bewaking geplaatst.

Vlak voor de opname van T. in het PBC werd zijn ex verhoord. Volgens de advocaat van T. had de politie een tunnelvisie tijdens dat verhoor. Hij heeft daarom een lange lijst met verzoeken voor verhoren ingediend. Hij wil alle rechercheurs die aan de zaak hebben meegewerkt horen. De advocaat steggelde daarnaast met het OM over het dossier. T.'s advocaat wilde ook alle persberichten toevoegen aan het dossier. Woensdag doet de rechtbank daar uitspraak over.


Onrust
De gewelddadige Utrechtse serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en zorgde voor grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe.

T. wordt vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem, omdat die verdenkingen niet werden ondersteund met DNA-materiaal van de verdachte.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht