Volledig scherm
Verlicht en versierd lopen de deelnemers mee in de optocht. © Foto Ruud Voest

Utrechtse Sint Maarten Parade brengt elk jaar meer mensen op de been

Een lang lint van licht trok zaterdagavond door de Utrechtse binnenstad. De Sint Maarten Parade bracht een massa mensen op de been: deelnemers aan de bijzondere optocht en toeschouwers.

Volledig scherm
Prachtig uitgedost trekken de deelnemers door de binnenstad. © Foto Ruud Voest

En minstens één minister, Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Die gaf het startsein voor de parade en liep het eerste stukje voorop, gevolgd door een stoet aan volwassenen en kinderen met lampions, afgewisseld door de meest fraaie lichtfiguren.

Het was de achte editie van de Sint Maarten Parade, met volgens de organisatie ongeveer 7000 deelnemers en kijkers en een recordaantal lichtsculpturen. ,,Dit is echt een traditie geworden”, zegt Moniek Janssen van de organisatie. ,,De parade is niet meer weg te denken.”

Een enorme engel, een zwaan, de Domtoren, een wereldbol, een skelet, het hield niet op. In de optocht ook John Hoenen (61), in een fraai lichtsculptuur. ,,Dit is een vredesduif die door een brandende hoepel vliegt”, zegt hij. ,,Want vrede is moeilijk en vergt moed.”

Quote

Dit is echt een traditie geworden. De parade is niet meer weg te denken.”

Moniek Janssen

Hij heeft zijn creatie zelf gemaakt van wilgentenen, tape, lampjes en een soort dik wit vloeipapier. ,,Het is geweldig om mee te doen. Met zoveel moois kun je de harten van mensen raken.”

Oud en jong doen mee. De 15-jarige Rosa staat in een verlichte boot. Een referentie aan het thema vrijheid. ,,Veel vluchtelingen komen per boot”, zegt ze. ,,En je kunt ook zeggen dat iedereen in hetzelfde schuitje zit.” 

Ze maakte de boot tijdens de lessen beeldende vorming op het Amadeus Lyceum en nu staat ze op het Domplein, klaar voor de optocht. ,,Ik vind het leuker dan verwacht”, zegt ze ietwat verbaasd. ,,Het is heel sfeervol.”

Het is beslist geen stille tocht. Trommelaars gaan voor de stoet uit en ook in de optocht lopen orkestjes. Uit een enorm gevaarte komt rook. Het is een soort berg met er omheen verklede mensen. ,,Wij zijn de Grote Vriendelijke Reus”, legt Piet van de Camp uit. ,,Sint Maarten gaat over delen en wij delen mooie dromen met de kinderen.”

Volledig scherm
Is het nu halloween of Sint-Maarten? Met dit verlicht skelet lijkt een tussenvorm te zijn gevonden. © Foto Ruud Voest
Volledig scherm
Jong en oud genieten van de Sint Maarten-parade. © Foto Ruud Voest

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht