Volledig scherm
De Utrechtse Keet Oldenbeuving. © Marnix Schmidt

Utrechtse 'Skate Keet' (12) droomt van Olympische Spelen

VideoDe Utrechtse Keet Oldenbeuving (12) werd afgelopen weekeinde voor het tweede jaar op rij Nederlands Kampioen skateboarden bij de meiden. Nu droomt ze van deelname aan de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Dit jaar stak Keet er met kop en schouders bovenuit, aldus fan en vader Henno. Dat haar familie meeleeft, is duidelijk zichtbaar. Aan de muren in het huis hangen overal skateboards en beneden bij de voordeur staan zogeheten ‘grind rails’, waar Keet met haar skateboard overheen kan glijden. Op haar achtste begon Keet met skateboarden. „Mijn vader heeft vroeger altijd geskateboard en dat wilde ik ook eens proberen”, zegt de jonge kampioene.

De concurrentie neemt de afgelopen jaren toe. Op de skatebaan zijn steeds meer meiden te vinden. Steeds vaker nemen ze ook lessen. „Soms haal ik ze over om mee te doen aan een wedstrijd. Je leert daar superveel van en dan is het echt niet erg als je laatste wordt.”

Keet volgt geen lessen. Ze kijkt naar andere skaters en gaat dan zelf oefenen op trucjes. Ook het trainen op wisselende parken zorgt ervoor dat ze beter wordt. De parken in Amsterdam en Den Bosch hebben hogere rails waardoor Keet moeilijkere trucs kan proberen.

Wedstrijden in het buitenland

Spanje, Tsjechië, Zweden, Frankrijk en België zijn zomaar wat landen waar Keet het afgelopen jaar naartoe is geweest. In Nederland heeft ze dit jaar aan minder wedstrijden meegedaan. In het buitenland is het niveau hoger, waardoor ze zich beter kan ontwikkelen. De meeste wedstrijden worden vlak voor de zomer gehouden. Soms krijgt ze een dag vrij van school om aan wedstrijden mee te doen. „Mijn mooiste wedstrijd dit jaar was in Vigo, Spanje. Het niveau was superhoog en ik ben daar derde geworden. Over twee maanden mag ik skaten in Amerika, daar heb ik echt zin in.”

Dat Keet het vrijwel altijd tegen oudere skaters opneemt, vindt ze niet erg. „Ik heb vrienden en vriendinnen over de hele wereld en ik leer ook Engels praten.” Een lievelingsboard heeft Keet niet. „Ik kan niet lang met een board skaten. De vering gaat eruit, waardoor trucs niet meer lukken.”

Het is nog niet zeker of Keet mee mag doen aan de Olympische Spelen in 2020 in Tokio. In eerste instantie leek het erop dat elk land per categorie een groep skaters mocht laten deelnemen. Nu blijkt dat de indeling per continent gaat. „Ik denk zelf dat meedoen in 2024 logischer is. Je moet bij de besten van Europa horen om te mogen deelnemen en ik weet niet of dat gaat lukken.”

Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht