Volledig scherm
© ANP

Utrechtse student kan straks langer uitslapen: deel colleges begint later om drukte Uithof te omzeilen

Utrechtse studenten kunnen in de toekomst langer de kroeg in. Om de drukte op de Uithof te omzeilen wil de Universiteit Utrecht proberen om een deel van de colleges later te laten beginnen.

De Universiteit Utrecht komt hiermee tegemoet aan de oproep van de provincie om werknemers en studenten meer gespreid over de dag richting De Uithof te laten trekken. De wegen op en om het gebied slibben nu elke ochtend en avond dicht.  ,,Waar de beschikbaarheid van ruimte dat toelaat, gaan we de ochtenduren tussen 9 en 11 uur ontzien”, laat een woordvoerder van de universiteit weten. ,,We moeten hierin wel reëel zijn en het zal vanwege het ruimtegebrek dat er is slechts voor een heel beperkt deel van de colleges kunnen gaan gelden.”

De universiteit wil meer colleges aan het begin van de avond plannen. ,,We gaan ons uiterste best doen om het tijdsslot tussen 17 en 19 uur intensiever te gebruiken, en nog meer te werken met online leren.” Uitslapen is er overigens niet voor alle studenten bij. Een volledige aanpassing van de begintijd van 09.00 uur is volgens de woordvoerder 'niet mogelijk'. 

Gevoelig

Het verschuiven van lestijden ligt op de universiteit gevoelig. ,,Dat heeft te maken met het onderwijsmodel waarbij alle colleges dezelfde begin- en eindtijd hebben. Hierdoor kunnen studenten flexibel vakken volgen over de grenzen van vakdisciplines heen. Alles naar voren verschuiven, levert weinig voordeel op voor de spits. Begintijd van alle colleges naar achteren verschuiven, gaat niet omdat we de ruimte nodig hebben. We proberen verder ook studenten te bewegen op de fiets te komen en de ‘minder drukke’ routes te nemen.

De Hogeschool van Utrecht, de andere grote onderwijsinstelling op De Uithof, kondigde eerder al aan om de lessen meer over de dag te verspreiden. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht