Volledig scherm
Afbeelding van een plesiosaurus. © Shutterstock

Utrechtse student ontdekt resten van zeldzaam ‘langnekzeereptiel ’

Een Utrechtse student heeft een bot van een zeldzaam zeereptiel ontdekt. De staartwervel van een jonge plesiosaurus werd gevonden in een groeve in Limburg.

Fossielen van de plesiosaurus zijn extreem zeldzaam in Nederland: tot voor kort waren behalve een handvol tanden slechts zeven wervels bekend, alle behorend tot verschillende individuen. De Utrechtse biologiestudent Feiko Miedema heeft daar met een staartwervel nu een nieuw fossiel aan toegevoegd.

De vondst werd al eerder gedaan tijdens werkzaamheden in een onderaardse mergelgroeve bij het Zuid-Limburgse Sibbe. Op dat moment stond nog niet vast om welke diersoort het ging. Volgens Miedema wees bestudering van wetenschappelijke literatuur in de richting van de plesiosaurus. ,,En aangezien het om een onvolgroeide wervel gaat, hebben we hier zeer waarschijnlijk te maken met een jong exemplaar”, zo laat hij weten. Dat ‘diertje’ had overigens wel een lengte van 1 tot 5 meter.

Zeereptiel

Plesiosauriërs waren zeereptielen die leefden van ongeveer 240 miljoen jaar tot 66 miljoen jaar geleden, gedurende de tijdperken van de Jura en het Krijt. Ze leefden van vissen en inktvissen en konden maximaal 15 meter lang worden; een groot deel daarvan werd in beslag genomen door de nek. Hoewel de naam op
-saurus eindigt, en ze ook nog in het dinotijdperk leefden, hadden ze niets met dinosauriërs te maken.

Er wordt al ruim 250 jaar intensief verzameld in het Maastrichtse Krijt maar tot dusver was dus slechts een handjevol plesiosaurusfossielen bekend. Dat maakt deze vondst extra bijzonder. 

De vondst wordt dit weekend officieel gepresenteerd tijdens een internationaal symposium in Maastricht. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht