Volledig scherm
Rosa Bas test de fiets tijdens de testdagen op vliegbasis Soesterberg © Ruud Voest

Utrechtse studente breekt snelheidsrecord op de fiets

Nog nooit heeft een vrouw op eigen kracht zo hard gefietst als Rosa Bas uit Utrecht. De 28-jarige studente sportfysiotherapie schoot met een snelheid van 122,12 kilometer per uur door de woestijn van de Amerikaanse staat Nevada. Dat deed ze op een aerodynamische ligfiets die door een gezamenlijk studententeam van de TU Delft en de VU in Amsterdam is ontwikkeld.

,,Ik ging harder dan auto's normaal op deze weg mogen rijden", liet Rosa Bas in een verklaring weten. Het oude snelheidsrecord voor vrouwen stond op 121,8 kilometer per uur. Dat was in 2010 gevestigd door een Franse ploeg.

De Nederlandse studenten doen mee aan de World Human Powered Speed Challenge. Die snelheidswedstrijd wordt gehouden op een 10 kilometer lange rechte weg. Die ligt op 1400 meter hoogte, waar weinig luchtweerstand is. De wedstrijd duurt nog een paar dagen. Daarin zullen andere teams proberen het Delftse wereldrecord te breken.

De snelheid van Rosa Bas is geen absoluut record. Vorig jaar behaalde de Amerikaanse Denise Mueller-Korenek een snelheid van 296 kilometer per uur op de fiets, maar dat deed ze in de slipstream van een auto die voor haar reed.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht