Volledig scherm
Bloemen voor het huis aan de Bosboomstraat in Utrecht waar de 24-jarige Laura Korsman om het leven werd gebracht. © Sem van der Wal

Utrechtse studente Laura Korsman (24) gedood met messteken

De 24-jarige Laura Korsman is in juli van dit jaar in Utrecht met meerdere messteken in haar bovenlichaam gedood. Verdachte Zamir M. moet komende dinsdag voor het eerst voor de rechter verschijnen voor moord. De moeder van M. verklaarde onlangs al tegenover het AD Utrechts Nieuwsblad dat haar zoon inderdaad ‘een tikkende tijdbom’ was, die vroeg of laat moest afgaan.

Volledig scherm
Verdachte Zamir M. werd aangehouden in Nieuwegein © Michiel van Beers

Verpleegkunde-studente Laura Korsman (24) had haar relatie met Zamir enkele weken voor haar dood beëindigd. Dat kon de 31-jarige man, die zichzelf ook deejay Sam Gonzales noemde, blijkbaar moeilijk verkroppen. Hij stalkte haar sindsdien intensief en werd daarvoor in juni drie dagen in de cel gezet. Daarna kreeg hij een straat- en contactverbod voor de Bosboomstraat, waar de geboren Werkendamse in een studentenhuis woonde. Dat verbod overtrad hij volgens de eigenaren van de horecazaken onder haar woning regelmatig.

Korsman had van de politie zelfs een alarmknop gekregen om de wijkagent te waarschuwen als de verdachte toch aan de deur zou komen. Dat bleek niet voldoende: op woensdagmorgen 11 juli werd Laura dood gevonden in haar huis, om het leven gebracht met meerdere messteken. Enkele uren later werd Zamir M. in zijn woonplaats Nieuwegein in zijn auto klemgereden en opgepakt.

Psychisch onderzoek

Of M. inmiddels een bekentenis heeft afgelegd, zal dinsdag blijken. Dan is de eerste openbare rechtszitting. Afhankelijk van nieuwe onderzoekswensen van zijn advocaat wordt de zaak dan volgend jaar inhoudelijke behandeld. Zijn advocaat Annemiek van Spanje wil nog niet reageren. 

Inmiddels is besloten dat Zamir M. binnenkort naar het Pieter Baan Centrum gaat om onderzocht te worden op zijn psychische gesteldheid. Voor de omgeving van Zamir komt dat zeker niet als een verrassing, want voor hen was al langer duidelijk dat het niet goed met hem ging. Als deejay leed hij volgens zijn toenmalige vrienden aan grootheidswaanzin en gedroeg hij zich als een gevierde ster, terwijl hij nauwelijks publiek trok.

Ontvoerd door motorbende

In juli 2015 liep Zamir volgens zijn moeder een enorm trauma op toen hij in een Benschopse schuur te grazen werd genomen. Zamir zou als deejay voor een klus naar Amsterdam gaan en liet zich begeleiden door enkele leden van de motorbende Catervarius. Hij was deze mannen echter nog 150 euro schuldig voor hun beveiliging bij een eerder optreden. In plaats van hem naar Amsterdam te brengen, namen ze Zamir mee naar hun clubhuis in Benschop waar ze hem martelden.

Hij kreeg een pistool tegen zijn hoofd, werd met een bijl op zijn knieën geslagen en moest urine drinken van de bendeleden. Ondertussen gingen ze naar zijn oma in Nieuwegein, waar Zamir woonde, om geld te eisen.

Angstig en agressief

Zamir was door dit voorval volgens zijn moeder zwaar getraumatiseerd en volgde daarvoor therapie. Hij was angstig en agressief. Een boom van een kerel die tegen het plafond vloog bij het minste of geringste, verklaart zijn moeder. Volgens zijn therapeut zou hij zeker twee jaar nodig hebben om die agressie weer enigszins kwijt te raken. Zijn moeder was sindsdien bang dat er ooit een explosie in zijn hoofd zou plaatsvinden.

Volledig scherm
De politie tijdens het onderzoek vlak na de moord © Koen Laureij

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht