Volledig scherm
Hier is het Janskerkhof nog rustig, morgen protesteren studenten op het plein tegen het woningtekort. © Google Streeview

Utrechtse studenten gaan kamperen op Janskerkhof tegen woningtekort

Studenten slaan morgen hun tentenkamp op op het Janskerkhof, als protest tegen het woningtekort in Utrecht. Op het kamp gaan ze discussiëren over mogelijke oplossingen van het probleem.

De tekorten op de woningmarkt zijn groot. Voor een sociale huurwoning sta je gemiddeld acht jaar ingeschreven. Tussen 2009 en 2015 verdwenen er 262.400 sociale huurwoningen in de stad. Studenten zijn aangewezen op tijdelijke, vaak veel te dure woonruimte.

Hostel

Vooral buitenlandse studenten hebben moeite om een fatsoenlijke woonruimte te vinden in Utrecht. Zo kwam de Ierse Aindriu voor zijn studie politicologie en muziekwetenschappen naar Nederland. Sinds zijn aankomst in september 2017 sliep hij in een hostel, toen bij een vriend op de bank en daarna in een tijdelijke kamer van vijf vierkante meter voor vierhonderd euro per maand.

Zo zijn er volgens de actievoerders talloze voorbeelden. Aindriu startte door zijn woningcrisis de groep ‘We Want Woonruimte’. Ze voeren actie voor goede huisvesting voor studenten. Morgen om 14.00 uur start de actie op het Janskerkhof. Er komen muzikanten en om 16.00 uur begint de discussie over verbetering van het probleem.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht