Volledig scherm
De opera Thijl werd vorige zomer gespeeld in een door zeecontainers gevormd theater op het terrein van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. © Marco Borggreve

Utrechtse studenten in de race voor opera-Oscar: ‘Enorme eer’

Het Utrechtsch Studenten Concert (USConcert) is in de race voor een International Opera Award, een soort ‘opera-Oscar’. 

Met de opera Thijl, die afgelopen zomer werd uitgevoerd op een podium met zeecontainers op het terrein van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, sleepte USConcert de nominatie in de wacht. Het is voor het eerst dat een studentengezelschap kans maakt op deze prestigieuze prijs.

Zondag 5 mei worden de winnaars van de jaarlijkse prijzen bekendgemaakt in Londen. De studenten moeten het in de categorie ‘herontdekt werk’ opnemen tegen zeven professionele gezelschappen, waaronder de Poolse Nationale Opera en de Bregenzer Festspiele.

‘Hoe dan ook onvergetelijk’

De concurrentie is groot, maar voor de leden van het USConcert is de belangrijkste prijs al binnen. „Dat we met de allerbeste operagezelschappen van de wereld op één shortlist staan én naar de gala-uitreiking in Londen mogen, is een enorme eer. Het wordt hoe dan ook een onvergetelijke ervaring”, reageert initiatiefnemer en orkestlid Jaap van Hellenberg Hubar.

De opera Thijl gaat over de middeleeuwse deugniet Tijl Uilenspiegel. Na een uitvoering in 1980 was de bladmuziek spoorloos verdwenen en is het werk nooit meer uitgevoerd. Afgelopen zomer bracht USConcert het werk na een grondige reconstructie terug in het theater. Met 85 musici, 65 koorzangers, talloze figuranten en 8 topsolisten werd de opera uitgevoerd.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht