Volledig scherm
Molenaar Erik Stoop bij de Middelste Molen. © © Marnix Schmidt

Utrechtse studenten schenken opbrengst kerstmarkt aan Middelste Molen

De Utrechtse Historische Studentenkring heeft de opbrengst van de jaarlijkse kerstmarkt geschonken aan de restauratie van de Middelste Molen in Cabauw. De molen is er slecht aan toe en moet gerestaureerd worden voor deze weer mag draaien.

Volledig scherm
Utrechtse studenten overhandigen de cheque van 300 euro. © Utrechtse Landschap

De roeden van de wieken van de Middelste Molen zijn in zo’n slechte staat, dat de molen niet meer mag draaien. De restauratie kost naar verwachting 300.000 euro. De Utrechtse studenten overhandigden een cheque van 300 euro aan de directeur van Utrechts Landschap Saskia van Dockum. ,,Op 300.000 euro is het misschien een bescheiden bijdrage, maar de symbolische waarde ervan vind ik des te groter’’, zegt Van Dockum. 

Elk jaar benadert de Utrechtse studievereniging voor geschiedenisstudenten een goed doel om de opbrengst van de kerstmarkt aan te schenken. Sinds vorig jaar speelt duurzaamheid een belangrijke rol in de keuze voor een goed doel. ,,Zo zijn we bij Utrechts Landschap uitgekomen. Aan de ene kant zorgen zij voor een duurzaam behoud van het landschap en aan de andere kant wordt het Utrechtse erfgoed voor de toekomst bewaard’’, legt Wiebe Reints van de Utrechtse Historische Studentenkring uit. 

Potroeden

Naast dat Utrechts Landschap goed past bij het thema duurzaamheid, is de Middelste Molen een boegbeeld van een typisch Nederlandse landschapshistorie. De Middelste Molen is een van de vier molens in Nederland waar de originele Potroeden nog aanwezig zijn. De firma Pot leverde de ijzeren roeden voor de wieken van molens sinds 1860. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht