Utrechtse studievereniging belooft beterschap na seksistische liedjes

Poll & VideoKwetsende liedteksten die studenten Aardwetenschappen tijdens het introductieweekend hebben gebruikt, zijn de Universiteit Utrecht in het verkeerde keelgat geschoten. De universiteit heeft de geldkraan naar de studievereniging voorlopig dichtgedraaid.

poll

Seksistische liedjes bij studentenverenigingen gaan te ver.

  • Ja, dat kan echt niet. (45%)
  • Nee, dat hoort bij het studentenleven. (55%)
1179 stemmen

De eerstejaars van de Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging (UAV) krijgen tijdens de introductie traditioneel een zangbundel uitgereikt. In een aantal van de liederen zouden vrouwen onder meer ‘veldwerksletten’ of ‘kuthoeren’ worden genoemd. 

Die teksten vindt het faculteitsbestuur ‘onaanvaardbaar’ en ‘ontoelaatbaar’, zo zegt decaan Piet Hoekstra, hoofd van de faculteit. „We zijn er niet alleen erg van geschrokken, maar ook teleurgesteld. Als faculteit doen we er alles aan om iedereen een warm welkom te bieden. Daar horen dit soort liedjes absoluut niet in thuis.”

Niet op de hoogte
Volgens Hoekstra was het faculteitsbestuur niet op de hoogte van de inhoud van die bundel. „We zijn pas maandag geïnformeerd. Daarop hebben we direct maatregelen genomen.” Zo krijgt de vereniging voorlopig geen cent subsidie meer. „Daarnaast zijn bestuursleden niet welkom op officiële plechtigheden.” Ook zijn de studiebeurzen van de bestuursleden stopgezet.

De faculteit stelt een onderzoek in naar de kwestie. „Dat laten we uitvoeren door een onafhankelijk persoon.” Uit dat onderzoek zou eveneens moeten blijken of er bij de vereniging ook anderszins sprake is van seksisme of intimidatie. „Wij hebben daar nooit enige signalen over binnengekregen, maar het is zeker iets waar we naar laten kijken.” Hoekstra verwacht dat het onderzoek over enkele weken gereed is.

Leuke liedjes
Marleen Ketelaars, voorzitter van de UAV, laat weten dat de zangbundel ‘per direct’ wordt opgeschoond. „Alle verwijzingen naar seksisme worden verwijderd. Er komen nieuwe, leuke liedjes voor terug die niets met het onderwerp te maken hebben.”

Maar waarom is dit besef niet eerder gekomen? „De bundel is al jaren in gebruik. Wij hebben nooit eerder kritisch naar de teksten gekeken. De sfeer binnen onze vereniging gaf daartoe ook nooit aanleiding. Er is nooit enige koppeling gemaakt met seksisme of intimidatie.” Maar, geeft Ketelaars toe, als je er ‘objectief’ naar kijkt, is er wel wat aan te merken op de teksten. „Het kan een sfeer oproepen die we niet willen. Daarom hebben we besloten ze te schrappen.”

In de bundel zouden vijf liederen staan waarin vrouwen ‘veldwerksletten’ en ‘kuthoeren’ worden genoemd. Verder staan er passages in de bundel als: ‘Mijn moker is mijn derde been. Ik ram er stenen mee kapot. Maar ’k douw ’m liever in je grot.’

Stevig gesprek

De universiteit van Utrecht gaat met alle studentenverenigingen nog eens stevig praten over de gewenste cultuur, staat op de site van de onderwijsinstelling. Recente incidenten worden 'ontoelaatbaar' en 'niet acceptabel' genoemd.

Rector magnificus Bert van der Zwaan zegt het nog maar eens duidelijk: „Wij veroordelen elke vorm van seksisme, dwang of ander ongewenst gedrag bij aan ons verbonden verenigingen en nemen ook gepaste maatregelen. Daarnaast is dit voor ons aanleiding om met de studenten opnieuw het gesprek aan te gaan over de geldende procedures en codes. Als universiteit willen wij een veilige omgeving scheppen voor onze studenten en medewerkers waarin zij zich welkom voelen.”

Uit zijn verband

Volgens Martha Kosters, voorzitter van de vereniging in het jaar 2012-2013, wordt de bundel uit zijn verband getrokken. „Deze teksten worden op één avond tijdens het introductiekamp gezongen, maar er is totaal geen sprake van een vrouwonvriendelijke vereniging. Er zijn in de afgelopen zeven jaar vijf vrouwelijke voorzitters geweest.”

Bovendien staat vrouwen niets in de weg niet mee te zingen, aldus Kosters. „Daar staat geen straf op. De liedjes zijn van jaren geleden, toen aardwetenschappen nog een mannenbolwerk was waar seksuele frustratie werd geuit door het zingen van vunzige teksten.” Nu de verhouding tussen mannen en vrouwen bij de vereniging rechttrekt, verwacht Kosters dat er ‘vast ook lompere liedjes over mannen geschreven worden’.

De liedjes worden ieder jaar geschreven door de nieuwe leden, licht de oud-voorzitter toe. „Elk jaar wint een groepje en dat lied wordt toegevoegd aan de bundel. Om op te vallen wordt het grover en grover. Aan een dronken publiek is seks nou eenmaal makkelijk te slijten.”

UVSV
Het is de tweede keer in korte tijd dat Utrechtse studenten in opspraak zijn. Zo schortte de Universiteit en Hogeschool van Utrecht de subsidies en bestuursbeurzen van de Utrechtse vrouwenstudentenvereniging UVSV op. Tijdens de ontgroening eerder dit jaar hadden ze zich niet aan de gedragsregels gehouden.

Het televisieprogramma Rambam maakte heimelijk opnames van de ontgroening. De beelden worden moregenavond uitgezonden. 

De uitzending van Rambam is op 11 januari te zien op NPO 3 om 21.10 uur.

Volledig scherm
Still uit YouTube-filmpje van het introductiekamp van afgelopen jaar. © Still uit YouTube

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht