Volledig scherm
© Reuters

Utrechtse Syriëgangers op terrorismelijst

Twee Utrechtse Syriëgangers zijn door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken op de Nationale terrorismelijst geplaatst. Het zijn de eerste twee Utrechters op de lijst van in totaal 48 personen. Ze kunnen onder meer niet bij hun bankrekening. Op de lijst staan ook drie organisaties.

Het gaat om de 21-jarige Ridvan O. en de 22-jarige Oussama A. uit Utrecht.  ,,We weten dat zij zijn uitgereisd naar jihadistisch gebied en komen voor in onze statistieken. Ze zijn bij ons bekend," zegt gemeentelijk woordvoerder Sjoukje Volten. Over verdere details wil de gemeente geen uitspraken doen.

Wie op de terreurlijst staat, kan op geen enkele wijze financiële transacties doen. Dat betekent dat geld overmaken of pinnen onmogelijk wordt. Ook is het verboden om personen of instellingen die op de lijst staan daarbij te helpen.

Aangesloten bij IS
Over de reden waarom deze twee Utrechtse jihadisten op de lijst zijn gezet en anderen niet willen de minister van Buitenlandse Zaken en de gemeente Utrecht niets kwijt. Aangenomen kan worden dat beide Utrechters zich hebben aangesloten bij IS. Een groot deel van de andere 28 Utrechters die in Syrië zijn, behoren tot IS. Zij staan niet op die lijst.

Over de twee Utrechters is weinig bekend. Van Ridvan O. is bekend dat hij uit een bekende Turkse familie komt. Ook was hij op jonge leeftijd actief bij atletiekvereniging Hellas. Hij werd er zelfs clubkampioen bij de pupillen en versloeg zijn clubgenoten in het verspringen, hoogspringen en kogelstoten.
Bij Hellas zeggen ze Ridvan niet (meer) te kennen. ,,Het verloop bij onze jeugdleden is erg groot. Het is wel erg schokkend om te horen dat iemand zo is geradicaliseerd en veranderd."

Ook voormalig clubgenoten die met hem hebben gesport zeggen zich niets van Ridvan te herinneren. Van Oussama A. is vrijwel niets bekend.
Ridvan O. en Oussama A. zijn de eerste twee Utrechters die op de terreurlijst staan. Al eerder kwam Mohamed A. op de lijst. Hij werd geboren in Zeist, maar woonde in Delft. Hij zit een celstraf uit van vier jaar vanwege het voorbereiden van steun aan terroristen.

Ook vermoedt justitie dat hij in Syrië is geweest en dat hij een aanslag wilde plegen op PVV-leider Geert Wilders.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht