Volledig scherm
© indebuurt Utrecht / © Georgia Oost

Utrechtse Tamar maakt podcasts over leven met een chronische ziekte: ‘Dit moet meer aandacht krijgen’

Indebuurt‘Welkom bij Ziek. Ik ben Tamar Doorduin, en in deze podcast breng ik verslag uit vanuit de lappenmand.’ Zo luidt het intro van de podcast, gemaakt door de 32-jarige Tamar. En die maakt de Utrechtse niet vanuit een studio, maar vanaf de bank in haar eigen woonkamer. Tamar is namelijk chronisch ziek – en daar vertelt ze elke maand alles over.

,,Anderhalf jaar geleden werd ik behoorlijk ziek”, vertelt Tamar. ,,Na een lange zoektocht werd uiteindelijk bekend dat ik POTS heb: het posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom. Eigenlijk kan mijn lichaam niet overweg met zwaartekracht. Ik heb moeite met staan. Overeind zijn, daar word ik erg duizelig van. Ik zeg vaak dat ik allergisch ben voor zwaartekracht.”

Podcasts

Na de diagnose kon Tamar een tijd lang weinig doen, en was ze veel thuis. „Dat was het moment dat ik de wereld van podcasts heb ontdekt. Best snel had ik toen bedacht om er zelf ook eentje te maken, over hoe het is om in Nederland te leven met een chronische ziekte.”

Tamar zit in op haar ruime en comfortabele bank in de woonkamer. Ze heeft een microfoon voor haar gezicht, de laptop op schoot en een notitieboekje naast zich. Zo praat ze uren vol: ze nodigt lotgenoten uit die ook chronisch ziek zijn, praat over haar eigen ervaringen en leest verhalen voor die haar luisteraars hebben opgestuurd. ,,Chronisch zieke mensen zitten best vaak alleen thuis. Een andere situatie dan de meeste mensen om hen heen. Dat kan best eenzaam voelen. Ik hoop dat deze podcast die eenzaamheid een beetje kan verminderen. Dat mijn chronisch zieke luisteraars voelen dat zij er ook bij horen.”

Quote

Mensen met een onbekende chronische ziekte voelen zich vaak eenzaam, dan is erkenning erg fijn

Tamar Doorduin

Op Twitter krijgt Tamar veel positieve reacties van luisteraars. „Ik krijg vaak berichtjes van mensen die zeggen dat ze herkennen wat ik zeg. Mensen met een onbekende chronische ziekte voelen zich vaak eenzaam, dan is erkenning erg fijn.” Als ze door haar Twitter-tijdlijn scrolt, ziet ze verschillende reacties voorbij komen van trouwe luisteraars die benieuwd zijn wanneer de volgende uitzending online komt. Ze laat hen ook meebeslissen over nieuwe onderwerpen, hoe haar volgende aflevering genoemd moet worden en wie ze uit zal nodigen in de uitzending.

Medisch seksisme

Tamar bespreekt ook serieuzere zaken die komen kijken bij chronisch ziek zijn: racisme, medisch seksisme en ziek zijn. „Ik denk oprecht dat, omdat ik vrouw ben, artsen anders naar mij kijken. Ik heb meestal wel de indruk dat ik ze echt moet overtuigen dat er iets aan de hand is. Meerdere chronisch zieke vrouwen die ik hierover heb gesproken, gaven aan hetzelfde probleem te hebben. Er zijn onderzoeken naar gedaan, boeken over geschreven. Het is echt een groot probleem. Er komen dus behoorlijk wat diepgaande gesprekken in mijn podcasts voor. Maar natuurlijk kan er ook gelachen worden.”

Benieuwd naar de podcast van Tamar? Op haar website kan je alles beluisteren.

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht