Volledig scherm
Student Floris Boudens en Universiteitsvoorzitter Anton Pijpers van de Universiteit Utrecht © Vereniging Vuur/Universiteit Utrecht

Utrechtse Universiteitsbaas vandaag in debat over 124.000 euro aan bonnetjes

Vuurwerk vandaag op de Universiteit Utrecht. In een debat worden de ‘bonnetjes’ van Anton Pijpers, de bestuursvoorzitter van de universiteit, besproken. Floris Boudens, de student die de reiskostenzaak aan het rollen bracht, wil hiermee onder andere meer transparantie bereiken. 

De zaak draait om de declaraties van Anton Pijpers. Vorig jaar heeft de topman van de Universiteit Utrecht voor ruim 124.000 euro reiskosten gemaakt. Het grootste deel daarvan was voor een dienstauto met chauffeur, staat in het declaratie-overzicht van de universiteit over 2018.

De zaak kwam aan het rollen door geschiedenisstudent Floris Boudens, lid van de Universiteitsraad. Hij wil een declaratieplafond van 40.000 euro en volledige transparantie over gedeclareerde kosten. „Iedereen in het onderwijs heeft moeten bezuinigingen”, zo zei hij eerder tegen het AD. ,,Docenten werken keihard, studenten krijgen geen basisbeurs meer; ook de universiteitsbaas mag dan niet voor een ruime ton reizen.”  

Onderzoek 

Het debat over de reiskosten wordt vandaag gevoerd tussen het College van Bestuur en de Universiteitsraad, het hoogste medezeggenschapsraad van de universiteit. Bestuursvoorzitter Pijpers kondigde al eerder aan zijn reiskosten te verlagen: zo verruilt hij deze zomer zijn woonplaats Zutphen voor Utrecht. 

De zaak heeft inmiddels ook de landelijke politiek bereikt. Zo heeft minister Van Engelshoven (D66) de Onderwijsinspectie opdracht gegeven onderzoek te doen naar het declaratiegedrag van Pijpers. De minister wil weten wat de ‘rechtmatigheid’ is van de declaraties.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht