Volledig scherm
Eetcafé Salaam aan de Kanaalstraat in Utrecht, waar de politie een inval deed. © Marnix Schmidt

Utrechtse vader en broers ontkennen hasjhandel met vertakking in Spanje

Drie broers en een vader uit één Utrechts gezin stonden vandaag samen met twee andere verdachten terecht vanwege drugshandel en handel in medicijnen. Justitie verdenkt hen van hennepteelt in Spanje en het vormen van een criminele drugsorganisatie.

Het was voor de Utrechtse hoofdverdachte Faghr A. (45) een zwarte periode in zijn leven. Hij lag niet alleen in scheiding maar had ook forse geldproblemen. ,,Het was ellende, toen heb ik een foute beslissing genomen”, gaf hij vandaag voor het eerst toe. ,,Hij schaamt zich kapot”, zei zijn advocaat over een door hem in scène gezette woninginbraak.

Begin 2016 probeerde Faghr op die manier de verzekering op te lichten. Dat deed hij kort nadat het misging met een hennepkwekerij in een boerenschuur in Spanje, waar hij volgens het Openbaar Ministerie ook bij betrokken was. Op de suggestie van de rechtbankvoorzitter dat hij de inbraak mogelijk verzon na te zijn bestolen rond de hennepkwekerij, zweeg hij.

Zwijgen deed Said van E. (45) vandaag het minst van de zes aanwezige verdachten. Hij zou van Faghr 10.000 euro krijgen, voor het brandveilig maken van alle elektronica in de Spaanse schuur. Hij was een ‘kat in het nauw’, die hard op zoek was naar geld. Maar hij kreeg naar eigen zeggen nooit een euro uitgekeerd voor dat werk.

Bob de Bouwer

,,Ik was de Bob de Bouwer. Maar ik heb alleen maar verlies geleden en drie jaar hoofdpijn gehad door deze zaak. Als ik dat had geweten, was ik er nooit aan begonnen.” Andere verdachten zwegen en ontkenden betrokkenheid bij de Spaanse hennepteelt.

Spraakzamer was Kamal A. (37), broer van de hoofdverdachte. Hij ontkende stellig het verwijt dat in zijn eetcafé Salaam in de Kanaalstraat in Utrecht hasj verhandeld zou zijn. Dat verklaarde oud-medewerker en medeverdachte Ahmed M. (61) bij de politie. Hij ontbrak als enige verdachte op de zitting en is ook al ruim een jaar onvindbaar voor verhoor.

Coffeeshop

,,Ik had in 2015 een goed lopende coffeeshop in Amsterdam’’, zei broer Kamal. ,,Ik ben geruïneerd door deze zaak, door onterechte vermoedens over drugshandel. Ik deed niets verkeerd. Ik ga voor een paar gram geen risico lopen en ik kan niet geloven dat bij mij in Salaam in Utrecht drugs verkocht is.” Daar sloot medeverdachte Younes al K. (27) zich bij aan: hij zei ook niets te weten over criminele activiteiten in Salaam, waar ook hij werkte.

Vader Benaisa A. (70) gaf wel toe geld te hebben geleend aan zijn zoon Kamal. Maar ook hij ontkende iedere betrokkenheid bij criminele activiteiten. Zijn zoon Zakaria gaf op zitting wel toe hasj in bezit te hebben gehad en nam de schuld op zich voor alle hasj die bij zijn vader thuis werd gevonden. Verder zweeg hij. De 75.000 euro aan contant geld in die woning was volgens vader Benaisa zijn spaargeld en geen drugsgeld.

Anonieme tip

De politie hield de familie al sinds begin 2015 in de gaten. Na een anonieme tip werden onder meer telefoongesprekken afgeluisterd, waar het OM veel bewijs in ziet. Na een jaar volgden op 9 februari 2016 invallen, onder meer in eetcafé Salaam aan de Kanaalstraat in Lombok, maar ook in woningen van de verdachten. Burgemeester Van Zanen sloot de zaak vlak daarna en stelde dat de activiteiten een gevaar voor de openbare orde vormden. Bij de verdachten thuis werden naast hasj en contanten ook verschillende wapens gevonden.

Hoofdverdachte Faghr verloor na de arrestatie zijn baan als apotheker. Maar hij ontkende stellig gehandeld te hebben in medicijnen. ,,Ik ben ben hier om verantwoordelijkheid te nemen en verder te kunnen.” Volgens de advocaten, die morgen hun pleidooi houden, maakten hun cliënten geen deel uit van een criminele drugsorganisatie. Morgen volgen de strafeisen, waarna de rechtbank op 13 januari uitspraak doet.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfanaten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfana­ten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    In iedere bocht langs de route staan ze. Telefoons en cameraatjes in de aanslag, erachter een gefronst gezicht dat in opperste concentratie het ultieme beeld probeert te schieten. Wie denkt dat het een bijzondere bolide is waar ze op wachten zit er ver naast: het is de eerste, met publiek gevulde Tram 22, ofwel de Uithofijn. Tientallen geïnteresseerden konden vandaag gratis een ritje meerijden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht