Volledig scherm
Wouter Bol (links) en Harm Heijmerink (28): 'Dit is lekker!' © Angeliek de Jonge

Utrechtse vent drinkt cider

De hele wereld drinkt cider, maar in Nederland staat het vooral bekend als zoetig drankje voor vrouwen. Daar gaat iets mis, dachten Utrechters Wouter Bol (27) en Harm Heijmerink (28). Want cider is lekker, niet altijd zoet en de drank is zeker ook voor mannen bedoeld.

Middels een maandelijks proefevenement Cider Friday proberen ze een lans te breken voor het onvolprezen appeldrankje. Met een grote zwarte mand vol met een flinke lading ciderflesjes, komen de twee Utrechtse vrienden het terras van café Klein Berlijn op gelopen.

Wouter zet met een klap de 'Black Dragon Welsh Cider' op tafel. Een kloeke halve literfles met een print van een zwarte draak erop. De smaak: intens, rokerig, met tonen van eikenhout. Wouter: ,,Als dit niet mannelijk is, weet ik het ook niet meer."

Verjaardagsdiner
Het idee om samen in de ciders te gaan, ontstond toen Wouters vader een diner voor zijn verjaardag gaf. Wouter vroeg vriend en sommelier Harm om de wijn te verzorgen. Harm: ,,Ik had een proeverijtje gemaakt van vier goede wijnen. En één lekkere cider als een ludieke afsluiter."

Quote

Cider is veel complexer van smaak dan ik dacht.

Wouter Bol, van Cider Friday

Wouter vond het verrassend lekker. ,,Veel complexer van smaak dan ik dacht. We zijn na dat etentje nog eens de kroeg ingegaan om meer ciders te proeven. We dachten: dit is lekker! Dit willen we met meer mensen delen." En zo geschiedde.

Muziek  
Omdat Wouter in het dagelijks leven dj is, ontstond al gauw het idee van een gezellige vrijdagmiddagborrel: Wouter zorgt voor de muziek, Harm voor het praatje bij de cider. Sinds november organiseren de twee vrienden iedere laatste vrijdag van de maand Cider Friday in telkens een andere Utrechtse horecagelegenheid. De eerstvolgende is op 31 juli in Klein Berlijn.

Voor het aan de (Utrechtse) man brengen van cider is soms wat overredingskracht nodig. Harm: ,,De geur van cider is nooit zo uitnodigend. Het ruikt een beetje naar rotte appels. De smaak daarentegen is heel divers. Van een droge, whiskey-achtige smaak, tot juist een frisse en sprankelende cider."

Imagoprobleem
Het drankje heeft te kampen met een imagoprobleem waar het snel vanaf moet, aldus Harm: ,,Bij cider denken de meeste mensen aan Jillz of Strongbow. Zo zonde, want dat is heel zoete cider. Het verveelt snel. Terwijl je van een goede cider zo drie flessen wegtikt."

Volg AD Utrechts Nieuwsblad ook op Facebook.

  1. Zo ziet het leven van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen eruit
    PREMIUM

    Zo ziet het leven van de Utrechtse burgemees­ter Jan van Zanen eruit

    Jan van Zanen (57) wil graag nog eens zes jaar burgemeester van Utrecht zijn. Op 1 januari 2020 loopt zijn huidige ambtstermijn af. Diane Hoekstra, politiek verslaggever van het AD Utrechts Nieuwsblad, volgde hem in 2017 vier weken lang. Onvermoeibaar snelde hij toen van vergadering naar lezing, van opening naar ongeluk. Hij oogde ontspannen, maar was dat niet. ,,Het is elke dag weer keihard werken.’’ Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd op 10 juni 2017. Omdat gisteren de procedure van herbenoeming in gang is gezet, wordt het nu opnieuw gepubliceerd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht