Volledig scherm
© ANP

Utrechtse voetbalclubs tegen huurverhoging: 'Wethouder goochelt met cijfers'

De Utrechtse voetbalclubs Hercules, Sporting’70 en Kampong voeren de druk op de politiek op om de beoogde tarievenverhoging voor de huur van de velden ongedaan te maken. Met een Facebookcampagne en een laatste lobby naar de fracties hopen de clubs dat een meerderheid van de raad donderdagavond alsnog nee zegt tegen het voorstel van sportwethouder Paulus Jansen.

De clubs roepen hun leden op om donderdag naar het stadhuis te komen als de raad beslist over het omstreden voorstel. Voor sommige clubs gaat de veldhuur vanaf 1 augustus met 40 procent omhoog als het plan van Jansen wordt aangenomen.

Op haar Facebookpagina heeft Sporting’70 filmpjes met kritische teksten geplaatst. Ze worden gedeeld door Hercules. ‘De goedkope veldsport wordt uitgekleed om de dure zaalsport betaalbaar te maken. Onze wethouder goochelt met cijfers. Want in werkelijkheid gaat naar een sporthal bijna 120 euro subsidie per uur en naar een sportveld maar 40 euro per uur. Een sporter in de zaal krijgt vier keer meer subsidie.’ 

Voetbalvoorzitter Hans ten Zweege van USV Hercules wil benadrukken dat zijn club niet per se tegen een tarievenverhoging is. „Maar het gaat er hier om dat een tariefverhoging nergens toe leidt: niet naar meer sport en niet naar een betere accommodatie.”

Twee kampen

Kampong, Hercules en Sporting’70 trekken al enige maanden samen op tegen het plan van de gemeente Utrecht om de tarieven te wijzigen voor de sportaccommodaties. De gemeente wil met dit plan de zaal- en veldsport meer met elkaar in balans brengen. Daarnaast hoopt Jansen dat door de maatregel de sportaccommodaties efficiënter worden benut. Zaalsporters betalen nu over het algemeen meer contributie, omdat de exploitatie van een zaal duurder is dan die van een veld.

Quote

Het gaat er hier om dat een tariefver­ho­ging nergens toe leidt

Voetbalvoorzitter Hans ten Zweege van USV Hercules

Gezonde voetbalclubs met veel leden, die veel velden huren, zijn straks flink duurder uit. Kleinere clubs en zaalsporters gaan er iets op vooruit. Het voorstel van Jansen verdeelt niet alleen de Utrechtse sporters, maar ook de politiek in twee kampen. Al tweemaal werd het voorstel van de agenda gehaald, omdat ambtenaren met de verkeerde cijfers hadden gerekend en omdat raadsleden twijfelden of de doelstellingen wel zouden worden gehaald.

GroenLinks en D66

Het lijkt erop dat de fracties van GroenLinks en D66 donderdag de beslissende factor zijn als het voorstel ter stemming wordt gebracht. Beide fracties hebben de afgelopen maanden forse kritiek geuit op het plan van Jansen, maar tijdens de laatste commissievergadering leek zowel D66 als GroenLinks bij te draaien naar SP-wethouder Jansen, met wie GroenLinks en D66 een college vormen. Ook collegegenoten VVD en SP gaan vóór stemmen. Duidelijk tegen zijn CDA, PvdA en Stadsbelang.

Zowel D66 als GroenLinks zegt nog niet zeker te weten of zij het plan donderdag gaan steunen. Beide fracties vergaderen daar vanavond over. Klaas Verschuure (D66) laat al wel los dat zijn fractie ‘gematigd positief’ over het voorstel is, maar zegt dat er nog veel vragen zijn. Steven de Vries (GroenLinks) twijfelt nog en bespreekt het standpunt vanavond met zijn fractie.

Zeven clubs buiten schot

Als het voorstel van Paulus Jansen wordt aangenomen, dan treedt het per 1 augustus in werking. Voor zeven clubs in Utrecht verandert er echter niets. VV de Meern, DESTO, MHC Fletiomare, VV Rivierwijkers, PVC, UVV Voetbal en UVV Honk- en softbal blijven buiten schot, omdat zij andere huurovereenkomsten hebben met de gemeente, waar voorlopig niet aan kan worden getornd. Die overeenkomsten werden destijds afgesloten omdat de clubs (noodgedwongen) verhuisden naar andere locaties. Het gemeentebestuur is niet blij met deze ongelijke situatie, maar kan deze regeling vooralsnog niet wijzigen.

Gezonde veldsport

Wethouder Jansen wil zaalsporten goedkoper maken en laat de veldsport ervoor betalen. De betaalde schoonmaak in de zaal wordt vanaf nu betaald door de vrijwillgers bij de veldsport. Stop dit plan....

Gezonde veldsport

Help D66 de juiste keuze te maken. Mail naar d66@utrecht.nl of raadsleden@utrecht.nl en vraag tegen het beleidsvoorstel tarieven sportaccommodaties te stemmen! Dank voor jullie medewerking!

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht