Volledig scherm
De Utrechtse VVD vindt dat het schort aan de wegmarkering. © Martijn van Dalen

Utrechtse VVD stelt vragen over werkzaamheden Wittevrouwenbrug: ‘ongeorganiseerde bende’

Sinds maandag is de Utrechtse Wittevrouwenbrug, bij de kruising Biltstraat/Wittevrouwensingel, afgesloten voor geplande werkzaamheden aan de Singel. De tijdelijke afsluiting verloopt volgens de de Utrechtse gemeenteraadsfractie van de VVD chaotisch: „Voor zowel fietsers als automobilisten is het totaal onduidelijk hoe ze moeten rijden.” 

„Fietsers gingen massaal over de smalle stoep en automobilisten reden achter elkaar aan de kleine, omliggende straten in, vaak tegen het eenrichtingsverkeer in”, foetert Marijn de Pagter van de VVD in de schriftelijke vragen die hij stelt aan wethouder Lot van Hooijdonk die mobiliteit in haar portefeuille heeft. Volgens De Pagter had zij de chaos kunnen voorkomen. Hij vraagt de wethouder of ze bereid is schriftelijke excuses aan te bieden aan bewoners van de omliggende straten. „Omdat er in hun straten onveilige situaties ontstaan door zoekend verkeer.”

Volledig scherm
Fietsers moeten afstappen en om de werkzaamheden rondlopen. © Martijn van Dalen

„Het schort aan goede wegmarkering rondom de kruising”, zegt De Pagter. „Weggebruikers komen er pas op de plek zelf achter dat ze er niet door kunnen. Vooral voor automobilisten is dat moeilijk: zij moeten massaal keren op de Biltstraat of via smalle weggetjes wegduiken.” De Pagter vindt dat er grote, opvallende Matrixborden moeten komen: knipperende, verrijdbare borden waar op staat dat de weg is afgesloten. Deze borden moeten volgens hem verder van de kruising al aankondigen dat deze gesloten is: „Op minstens een kilometer hier vandaan, zodat weggebruikers eerder geïnformeerd worden en dan kunnen kunnen kiezen hoe ze gaan rijden.” 

Later vandaag antwoord

De kruising is nog tot 28 juni afgesloten. De werkzaamheden maken deel uit van geplande werkzaamheden aan de Singel: net zoals de Maliesingel en de Tolsteegsingel, wordt ook dit deel van de Singel een 30 km-weg. 

De gemeente laat weten dat de werkzaamheden op de brug 'het sluitstuk’ zijn van deze werkzaamheden. Zij laten weten dat er bewust voor is gekozen de hele brug af te sluiten, omdat dat sneller gaat dan wanneer ze een rijbaan open zouden laten. „We houden de situatie in de gaten en adviseren fietsers om te fietsen of er genoegen mee te nemen lopend over de brug te gaan.” Vanmiddag om 17.00 uur worden de vragen tijdens het gemeentelijke vragenuurtje voorgelegd aan wethouder van Hooijdonk. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht