Volledig scherm
Urban dance battle tijdens de Nieuwjaarsduik van Culturele Zondagen 2019. © Jelmer de Haas

Utrechtse wethouder is net als politiek ‘bezorgd’ over nieuwe opzet Culturele Zondagen

De Utrechtse wethouder van cultuur Anke Klein (D66) deelt de zorgen over de nieuwe opzet van Culturele Zondagen. Het cultureel evenement dat een aantal keer per jaar in de stad wordt gehouden, valt sinds kort onder Utrecht Marketing.

Meerdere politieke partijen willen niet dat de culturele zondagen een instrument worden voor de promotie van Utrecht. ,,Culturele Zondagen is bedoeld voor cultuurparticipatie en cultuurpromotie. Dat is iets anders dan een middel om reclame te maken voor de stad’’, reageerde raadslid Ellen Bijsterbosch (D66). 

In een antwoord op schriftelijke vragen van PvdA en Partij voor de Dieren zegt wethouder Klein ‘ook zorgen’ te hebben over de culturele zondagen. Ze zegt in een gesprek te zijn met Utrecht Marketing. Volgens de wethouder is daarbij het aantal evenementen niet het belangrijkste uitgangspunt, ‘wel de waarde die de activiteiten voor de stad hebben’.

Volledig scherm
Anke Klein, wethouder D66. © Marnix Schmidt

Over de invullingen van de verschillende culturele zondagen – vermoedelijk vijf dit jaar – is nog geen duidelijkheid. Volgens de wethouder wordt aan het programma gewerkt. Dat de traditionele start van het culturele seizoen (de Nieuwjaarsduik) dit jaar is geschrapt, is volgens de wethouder niet in strijd met de afspraken die met de gemeente zijn gemaakt. 

De reden voor het vervallen van de Nieuwjaarsduik ligt in de koerswijziging, aldus de wethouder. ,,Die kost tijd en menskracht, zowel bij Utrecht Marketing als bij de culturele instellingen.’’  

Cor Jansen, directeur van Utrecht Marketing, waar Culturele Zondagen onder valt, wil de culturele zondagen komend jaar koppelen aan grote evenementen. Het eerste culturele evenement van dit jaar op zondag 16 februari, sluit aan bij de verhuizing van de bibliotheek van de Oudegracht naar het voormalige postkantoor aan de Neude.

De bedenker van Culturele Zondagen namens Leefbaar Utrecht, Broos Schnetz, hekelde eerder tegenover AD Utrechts Nieuwsblad de plannen van Jansen. ,,Alles wat in negentien jaar is opgebouwd, wordt weggegooid’’, zei hij.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht