Utrechtse wethoudersploeg met jong talent, Haagse ervaring en Amsterdams bloed
Met de bekendmaking van Anke Klein (40) als derde wethouder voor D66, is de vorming van het nieuwe Utrechtse college van burgemeester en wethouders voor de komende vier jaar gereed. Het ziet ernaar uit dat de zeven bestuurders van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie op donderdag 7 juni geïnstalleerd zullen worden.
Hoe de portefeuilleverdeling er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Vermoedelijk maken de onderhandelende partijen dat bekend, gelijktijdig met de presentatie van het coalitieakkoord, eind mei, begin juni. De formerende politici leggen op dit moment de laatste (financiële) hand aan het akkoord.
GroenLinks
Lot van Hooijdonk (40) - Vrienden, maar ook vijanden
Lot van Hooijdonk was de afgelopen vier jaar als wethouder met de portefeuilles mobiliteit en milieu hét (vrouwelijk) boegbeeld van het college. De GroenLinkser, opgeleid als historica, werd in januari voor het tweede jaar op rij verkozen tot Beste Jonge Bestuurder van Nederland. Als wethouder die geregeld tegen de stroom ingaat, maakt ze in Utrecht evenveel vrienden als vijanden. Of het gaat over de herinrichting van doorgaande wegen naar de binnenstad (zoals de
’t Goylaan) of om het mogelijk maken van leefstraten: je bent vóór of tégen haar. Landelijke bekendheid kreeg Van Hooijdonk onder meer met de invoering van de omstreden milieuzone. De miljoenenoverschrijdingen op de Uithoflijn vormden voor haar een hoofdpijndossier. Als Van Hooijdonk ook de komende periode verantwoordelijk blijft voor dit dossier, zal ze zich schrap moeten zetten voor een paar zware debatten. De GroenLinkser woont in de Tweede Daalsebuurt.
Kees Diepeveen (58) - Werken aan zichtbaarheid
De uit Amsterdam afkomstige Kees Diepeveen werd ruim twee jaar geleden door GroenLinks ingevlogen ter vervanging van de opgestapte cultuurwethouder Margriet Jongerius. De politicus had er toen net zo’n elf jaar op zitten als stadsdeelwethouder in Amsterdam-Noord. Daar stond hij bekend als een enthousiast en intelligent bestuurder. Eenmaal wethouder in Utrecht, kocht hij samen met zijn vrouw een huis in de Vogelenbuurt en dompelde hij zich onder in het culturele leven. Als kersvers wethouder viel hij met zijn neus in de boter vanwege hevig verzet tegen de komst van een noodopvang in Overvecht, dreigende financiële problemen bij TivoliVredenburg en bezuinigingen op de huishoudelijke hulp. Daarna werd hij minder zichtbaar. Diepeveen zal moeite moeten doen om zich op te laden en zich te profileren in een volgende periode.
Linda Voortman (38) - Haagse mores anders dan Utrechtse
Na acht jaar Kamerlidmaatschap verlaat Linda Voortman tussentijds haar blauwe zetel omdat ‘ze zich heel betrokken voelt bij de lokale politiek’. Maar de Haagse mores zijn wat anders dan de Utrechtse. Politiek moet ze zich nog wortelen in de stad, privé is dat al het geval. Sinds 2008 woont ze met haar man Ruben Post (onlangs afgezwaaid als fractievoorzitter van de PvdA) en dochter in Zuilen. Als Kamerlid en vakbondsbestuurder zette ze zich in voor mensen in kwetsbare posities. Zo is ze bekend om haar strijd tegen de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget. In 2014 raakt ze in opspraak vanwege informatie die zij gelekt zou hebben over de sollicitatieprocedure voor de Nationale Ombudsman. Ze wordt daarop door haar partijleider voor één maand geschorst. Een paar maanden later concludeert het Openbaar Ministerie dat ze onterecht is aangemerkt als verdachte.
D66
Victor Everhardt (49) - Gepokt en gemazeld
Met al twee wethouderstermijnen achter de rug, geldt de in Oog in Al wonende politicus als een ervaren en stabiele bestuurder. De locoburgemeester groeide de afgelopen jaren binnen het college uit tot een belangrijke steunpilaar van burgemeester Jan van Zanen. Everhardt droeg eind vorig jaar tijdelijk de ambtsketen als burgervader toen Van Zanen wegens ziekte zijn functie enkele maanden moest neerleggen. Als wethouder oogstte de D66’er de laatste jaren lof én kritiek vanwege zijn aanhoudende lobby in Den Haag om een proef met de bijstand en voor wietclubs van de grond te krijgen. In 2017 kreeg Everhardt een gigantische klap te verduren toen hij in korte tijd alle politieke steun – inclusief die van zijn eigen partij – zag afbrokkelen voor de verplaatsing van de tippelzone. De door hem zwaar bepleite verplaatsing van de prostitutiestrook ging niet door. Door schade en schande wijzer geworden, kan Everhardt wel tegen een stootje.
Klaas Verschuure (45) - Stapt in zijn jongensdroom
Met zijn aanstaande installatie als wethouder stapt de Utrechtse D66’er Klaas Verschuure zijn jongensdroom binnen. De geboren Enschedeër werkte in zijn studententijd in menig horecazaak in Utrecht en bakte een tijdje pannenkoeken in theehuis Rhijnauwen, toen hij in 2006 ook fractiemedewerker van D66 werd. Later stoomde hij door als politiek leider, waarna de partij groeide in zetelaantal. Collega’s zien hem als een verbinder, bij wie ‘D66 in zijn dna’ zit. Verschuure was vier jaar geleden de architect van de brede coalitie van D66, GroenLinks, de VVD en de SP en hij voelde zich in de jaren daarna als ‘vader van de raad’ verantwoordelijk voor een goede sfeer in de coalitie en daarbuiten. Wethouder worden is voor hem een beloning – waar hij al even op zat te wachten – van die jarenlange toewijding aan de lokale politiek. Als ervaren nieuwkomer zal hij in het college zijn stempel willen drukken op voor D66 belangrijke thema's zoals wonen. Hij woont met zijn vrouw en zoontje in Hoograven.
Anke Klein (40) - Politiek zwaargewicht uit Amsterdam
Met de Amsterdamse Anke Klein, geboren in Heerlen, schuift D66 een voor Utrecht onbekende naam naar voren. Maar Klein, die een uitgebreid netwerk heeft, is beslist geen vreemde binnen de sociaal-liberale partij. Ze is actief geweest als bestuursvoorzitter van D66 in Den Haag en was in 2014 kandidaat voor het Europees Parlement. Jarenlang woonde ze in Brussel, waar ze werkte op het hoogste politieke niveau binnen de Europese Unie. Momenteel is ze programmamanager bij de Nederlandsche Bank. Met kennis op het gebied van financiën is het zwaargewicht door D66 waarschijnlijk binnengehaald om deze portefeuille te kunnen behouden. Volgens D66 is Klein ‘rationeel, maar met oog voor haar omgeving en voor de menselijke maat.’ Klein, die sinds oktober 2016 als vrijgezel in Amsterdam woont, is van plan om binnenkort naar Utrecht te verhuizen. Als niet Utrechter zal ze de komende tijd moeten inburgeren in de stad. Ze houdt van yoga, klassiek ballet en spreekt vier talen.
ChristenUnie
Maarten van Ooijen (28) - Jonkie uit de oppositie
Met zijn 28 jaar is Maarten van Ooijen zonder twijfel een van de jongste wethouders ooit in Utrecht. Van Ooijen, opgeleid als bestuurskundige, is protestant en groeide op in Kesteren, een dorpje in de Biblebelt. Vanaf 2010 was hij vier jaar lang bestuurslid en landelijk voorzitter van de politieke jongerenorganisatie PerspectieF. In de jaren daarna viel hij als fractievoorzitter in de oppositie van de Utrechtse gemeenteraad op door zijn vaak energieke en inhoudelijk doorwrochte bijdragen. Ook toonde hij zich een handig en kundig debater, die zich in het bijzonder inzette voor mensen in armoede en vluchtelingen. Zo presenteerde hij een manifest tegen eenzaamheid. Maar jonkie Van Ooijen zal moeten aantonen dat hij niet alleen een talent in de oppositie is, maar ook overeind kan blijven als bestuurder van de vierde stad van Nederland. Van Ooijen woont met zijn vrouw in Kanaleneiland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Shama's zoon werd vermoord: ‘Zo lang ik leef, zal ik om hem blijven huilen’
Houten -
PREMIUM
‘I am hungry, God bless you’: waarom we ons ongemakkelijk voelen bij bedelaars
Winkelend publiek en ondernemers in de Utrechtse binnenstad ergeren zich groen en geel aan de hoeveelheid bedelaars op straat. Ze vragen om een bedelverbod, net als in Rotterdam en Den Haag, maar daarvan wil Utrecht niets weten.Utrecht -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
indebuurt.nl
Yes, het is weekend! 7 x leuke dingen doen in Utrecht
Het. Is. Weekend! En dat betekent maar één ding: tijd om plannen te maken. Van Utrecht Pride 2023 tot de Badeendjesrace. Deze leuke dingen doe je in Utrecht.
-
17
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
FC Utrecht-fans ontvangen spelers met vuurwerk en gezang (en hun boodschap is duidelijk)
De aftrap is pas om 21.00, maar de sfeer rond stadion Galgenwaard in Utrecht zat er al vroeg op de avond in. Supporters ontvingen de spelersbus van FC Utrecht met vuurwerk, Bengaals vuur en gezang.Utrecht -
Verbeteren van fietsroute langs Vleutensweg kán, maar dat kost 1,2 miljoen (en duurt ook nog wel even)
Een drukke weg oversteken. Of op een smal fietspad proberen tegenliggers te ontwijken. Veel fietsers langs de Vleutenseweg in Utrecht moeten een keuze maken tussen deze twee onaantrekkelijke opties. Maar daar kán wat aan gedaan worden, blijkt uit een onderzoek van de gemeente Utrecht.Utrecht