Volledig scherm
De verschijning van Zeynep. © Kees Wennekendonk

Utrechtse Zeynep is beroemd

Ze werkt al zeven jaar met heel veel plezier, maar redelijk anoniem, als interieurverzorgster in de schoonmaakploeg van het Centraal Museum in Utrecht. Nu gaat de beeltenis van Zeynep heel Europa door. 

De foto die Kees Wennekendonk van haar maakte was een toevalstreffer, maar daarom niet minder mooi. Ze dweilde één van de hallen van het museum, toen het oog van fotograaf Wennekendonk op haar verschijning viel. Hij was in het Centraal Museum om voorbereidingen te treffen voor een expositie van zijn foto’s die daar nu te zien is.

Wennekendonk maakte zo’n 40 foto’s van de vrouw tijdens haar werk en voegde de mooiste toe aan de expositie. Die noemde hij ‘De verschijning van Zeynep’. De foto trok veel aandacht op Facebook. Van Groningen tot Texel en uit Duitsland en Engeland kwamen verzoeken binnen de foto op posterformaat toe te sturen. ,,Ik heb zo’n 150 extra afdrukken gemaakt en die hangen nu overal in Europa voor de ramen en vestigen de aandacht op de expositie'', zegt een trotse Wennekendonk.

Melkmeisje

Hij krijgt vaak de reactie dat de foto sterk doet denken aan het schilderij ‘Het Melkmeisje’ van Johannes Vermeer. ,,Eigenlijk lijkt de foto niet echt op het schilderij, maar de hoofddoek, de lichtval en de kleuren maken dat mensen die associatie wel hebben.’’

Zeynep zelf laat via het Centraal Museum trots te zijn op de foto en vindt het leuk dat ze nu deel uitmaakt van de expositie.

De tentoonstelling met de foto’s van Wennekendonk zijn nog tot 28 mei te zien in het Centraal Museum. Donderdagavond geeft de kunstenaar en singer-songwriter een concert bij zijn expositie. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht