Utrechtse ziekenhuizen scoren goed in Ziekenhuis Top 100

Ziekenhuistop100De ziekenhuizen in de regio Utrecht doen het goed in de jaarlijkse AD Ziekenhuis Top 100. Het St. Antonius eindigt op de 7de plek bij de 26 topklinische ziekenhuizen, het Diakonessenhuis staat op de 10de plaats bij de streekziekenhuizen. In Amersfoort scoort Meander Medisch Centrum ook hoog als 2de topklinische ziekenhuis van Nederland.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft het beleid rond operaties goed op orde: veel patiënten krijgen voor een operatie tijdig antibiotica toegediend, het aantal infecties na het plaatsen van een knie- of heupprothese is er laag en slechts een klein percentage patiënten moet na een operatie voor een heupfractuur opnieuw onder het mes na complicaties. Dit ziekenhuis noteert wel relatief veel complicaties na een galblaasverwijdering.

St. Antonius, een zogenoemd topklinisch ziekenhuis, haalt ook veel punten bij oncologie. Zo haalt het ziekenhuis ruimschoots het gewenste minimumaantal operaties voor zowel blaas-, prostaat- als darmkankeroperaties. Hoe meer ervaring een medisch team heeft, hoe beter het resultaat.

Diakonessenhuis

Quote

Ik ben trots op de collega’s in ons ziekenhuis die met extra inzet toch dezelfde goede kwaliteit van zorg konden blijven geven. Dat is echt een prestatie

John Taks, Diakonessenhuis

Het Diakonessenhuis doet het goed met de controle op medicatie: het scoort de maximale punten op dit onderdeel omdat medicijnen elektronisch worden voorgeschreven en de controle van medicijngebruik bij opname en ontslag van kwetsbare patiënten op orde is. Een goed beeld van wat een patiënt slikt, voorkomt medische problemen tijdens een ziekenhuisopname en daarna. Complicaties na een operatie voor een verwijde buikaorta komen in dit ziekenhuis wel meer dan gemiddeld voor: 24 procent van de patiënten die deze ingreep ondergaat krijgt hier mee te maken.

John Taks, voorzitter Raad van Bestuur Diakonessenhuis reageert tevreden: ,,We zijn licht gestegen ten opzichte van vorig jaar en daar zijn we gepast blij mee. Het was in de zorgsector een pittig jaar met zowel een griepepidemie als personeelstekorten. Ik ben trots op de collega’s in ons ziekenhuis die met extra inzet toch dezelfde goede kwaliteit van zorg konden blijven geven. Dat is echt een prestatie.’’

Antonius

Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Woordvoerder Sandra van Dulmen van het Antonius vindt plek 7 ‘een mooie positie in de AD-ranglijst’. ,,Het is belangrijk maar niet gemakkelijk om ziekenhuizen met elkaar te vergelijken. Daardoor leren we van elkaar en kunnen we verbeteringen doorvoeren. De uitkomst die voor een patiënt het belangrijkst is, kwaliteit van leven, heeft daarbij onze hoogste prioriteit.’’

De Top 100 maakt voor het eerst onderscheid tussen algemene- of streekziekenhuizen en topklinische centra. Topklinische ziekenhuizen richten zich op complexe operaties en behandelingen, streekziekenhuizen verrichten vooral basiszorg. Zorgsaam in Terneuzen is het beste streekziekenhuis, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch het beste topklinische ziekenhuis.

De Ziekenhuis Top 100 maakt gebruik van gegevens die ziekenhuizen verplicht aanleveren, bijvoorbeeld aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ziekenhuizen worden beoordeeld op 36 aspecten die een doorsnede zijn van de behandeling, zoals oncologie, cardiologie, veelvoorkomende operaties, toezicht op medicijngebruik en de kwaliteit van de verpleging.

Academische ziekenhuizen als het UMC Utrecht doen niet mee in de Ziekenhuis  Top 100.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht