Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Utrechtse zorgaanbieder Fundament blijft zorgfraude hardnekkig ontkennen

Bij de Utrechtse zorgaanbieder Fundament is niet jarenlang bewust gefraudeerd met documenten. Dat stelt advocaat Arjan de Haan, die de belangen van de hoofdverdachte en vennoot van de vervolgde onderneming behartigt. Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van miljoenenfraude.

Een 64-jarige man uit Utrecht en zijn 40-jarige dochter uit Vleuten moeten zich eind dit jaar voor de rechtbank verantwoorden voor fraude met persoonsgebondenbudgetten (pgb’s). De financiële administratie van de zorgonderneming was jarenlang niet op orde volgens het OM, waarbij voor ruim 2,5 miljoen euro zou zijn gefraudeerd. Onzin volgens advocaat De Haan. ,,De administratie en werkwijze over de jaren 2012 tot en met 2014 zijn eerder gewoon goedgekeurd.” 

Administratie

Fundament was gevestigd in ‘t Goy bij Houten en verleende zorg en begeleiding aan huis, bij mensen met een verstandelijke beperking in de provincie Utrecht. Ook beheerde Fundament de pgb’s van cliënten. Probleem is volgens De Haan dat de beoordelaars van de administratie deze anders hebben bekeken dan eerder is gedaan door beoordelaars. ,,Men kijkt nu meer naar resultaten dan naar gewerkte uren.” Fundament stelt dat het zorgkantoor een bepaalde manier van declareren gedoogde. Die zou uitgaan van de hoogte van het pgb-budget en niet van de geleverde zorg. Het zorgkantoor ontkent dat. 

In het strafrechtelijk onderzoek is volgens De Haan nu puur ingezoomd op uren. Sinds 2015 geldt bovendien de Wet langdurige zorg, waarbij andere regels gelden rond declareren. Waar de schoen wringt, is dat volgens De Haan bedragen in rekening zijn gebracht door Fundament ongeacht of zorg is verleend. ,,Met de gedachte dat er wel degelijk een beroep gedaan kon worden op zorgverlening, 24-uurszorg was beschikbaar.” Maar lang niet in alle gevallen is door klanten ook daadwerkelijk een beroep gedaan op die zorg, terwijl deze wel in rekening is gebracht.

Aangifte

Volgens het OM was sprake van valsheid in geschrifte. Die kwam aan het licht nadat zorgverzekeraar OHRA en zorgkantoor Zilveren Kruis aangifte deden. Het OM concludeert na onderzoek naar de cliëntenadministratie dat de Utrechtse eigenaar van Fundament zogenaamde verantwoordingsformulieren, facturen en andere documenten heeft vervalst. Slechts ongeveer eenderde deel van de zorg waarvoor subsidies zijn verstrekt zou ook echt zijn geleverd. Ook zouden volgens het OM budgetten zijn doorgestort naar een ‘eigen rekening’ van de hoofdverdachte. 

Quote

Wij stellen dat er geen opzet in het spel was.

Arjan de Haan, Advocaat

De vrouw uit Vleuten wordt verdacht van medeplichtigheid aan valsheid in geschrift bij de organisatie, waar zij begeleider en manager was. Het stoort de advocaat en zijn cliënten dat de aangifte al van april 2016 is, terwijl een maand geleden het OM ‘plotseling’ naar buiten is gekomen met het bericht dat vervolging is ingesteld. Bovendien de zorgorganisatie vervolgd voor overtreding van de Wet Marktordening Gezondheidszorg (een economisch misdrijf red), terwijl dit nooit onderwerp van onderzoek zou zijn geweest volgens de advocaat. ,,Wij stellen dat er geen opzet in het spel was.”

Klantenbestand

Fundament had een klantenbestand van ruim honderd mensen maar bestaat alleen nog op papier. In september 2016 werden de eigenaren opgepakt en verhoord wegens verdenking van pgb-fraude. Het echtpaar dat het bedrijf leidde en hun dochter hebben drie dagen vast gezeten. Eén van de aanleidingen van het grootschalige politie-onderzoek waren overlastmeldingen van omwonenden van opvanglocaties in Houten.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht