Volledig scherm
Van boven is de olie goed te zien in het water. © Sem van der Wal

Vaarverbod Marnemoende leidt niet tot problemen: 'Te koud om te varen'

UpdateIn het water van de jachthaven van Marnemoende in IJsselstein is dieselolie terechtgekomen. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een vaarverbod ingesteld totdat de olie is opgeruimd. Dit duurt langer dan verwacht. De stremming voor het vaarverkeer blijft in ieder geval tot en met dinsdag 3 april van kracht.

De olie drijft af naar de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. Om de olie op te ruimen bracht het waterschap een oliescherm aan in het water, aldus een woordvoerder. Het scherm doet goed zijn werk, maar de olie is nog niet allemaal tegen het scherm aangedreven.

Dinsdag gaan medewerkers van het waterschap kijken of de olie voldoende opeen gedreven is. Als dat het geval is, zal de olie met een zuigwagen worden verwijderd. Het waterschap zal tot die tijd de doorstroming verhogen zodat de olie sneller tegen het scherm drijft.

De gekanaliseerde Hollandsche IJssel blijft in ieder geval tot en met dinsdag gestremd voor het vaarverkeer. De stremming is met borden aangegeven. Vanuit Utrecht is jachthaven Marnemoende wel bereikbaar.

Volgens de havenmeester van de jachthaven is het vandaag 'veel te koud' om te varen. ,,Hierdoor zijn er geen mensen teleurgesteld dat ze niet het water op kunnen. Vandaag is het seizoen geopend, maar mensen willen pas het water op als het plus twintig graden is.'' 

Oorzaak

Het is nog niet bekend wat de oorzaak is van de gelekte olie. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht