Volledig scherm
Willibrord van Beek spreekt op een zomerborrel van de gemeente Stichtse Vecht met burgemeester Marc Witteman. Van Beek was niet aanwezig als commissaris maar als inwoner van Maarssen. © Marnix Schmidt

Vacature vanaf komende zomer: commissaris van de Koning

Willibrord van Beek stopt begin volgend jaar als commissaris van de Koning van de provincie Utrecht. Provinciale Statenleden bereiden zich in een vertrouwenscommissie voor op de zoektocht naar een opvolger. Vanaf 12 juni staat de vacature voor deze functie open.

Van Beek wordt in januari volgend jaar 70. Dat is de uiterste leeftijd waarop de hoogste bestuurder van de provincie verplicht is om met pensioen te gaan. Van Beek was sinds september 2013 waarnemend commissaris van de provincie Utrecht.

Een ‘vaste’ commissaris werd, één jaar later, noodzakelijk nadat de omstreden provinciefusie van Utrecht met Noord-Holland en Flevoland werd afgeblazen. In het verleden was Van Beek onder meer fractievoorzitter in de Tweede Kamer voor de VVD.

Leden van Provinciale Staten houden zich momenteel bezig met het opstellen van een profielschets voor een nieuwe commissaris. Die schets wordt opgesteld aan de hand van gesprekken met burgemeesters, ambtenaren en maatschappelijke organisaties en inwoners. Vanaf 12 juni staat de vacature open. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht